Buitensporig telefoongebruik bij studenten gelinkt aan meer sekspartners

foto ter illustratie
Getty Images foto ter illustratie
Ah, de studentenjaren. We leren zoveel over onszelf: wat we wel en niet leuk vinden, hoe we onszelf moeten uitdrukken en wat onze interesses zijn, ook over die tussen de lakens. Maar laten we eerlijk zijn, tegenwoordig worden al die ervaringen soms verwaarloosd door een computer of telefoonscherm. Zijn we te veel bezig met selfies nemen en scrollen door Instagram en te weinig met experimenteren? Toch niet, zo blijkt. Een nieuw onderzoek toont immers aan dat ‘buitensporig’ telefoongebruik voor meer bedpartners zou zorgen. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door de universiteiten van Cambridge, Chicago en Minnesota en werd gepubliceerd in the Health and Addictive Behaviours Survey. Aan het onderzoek namen 3.400 Amerikaanse studenten deel. Wat bleek? Zij die aangaven dat ze hun telefoon te vaak gebruikten, hadden meer bedpartners. 

De exacte reden hiervoor is moeilijk te achterhalen. Maar dr. Sam Chamberlain, auteur van de studie, licht toch al een tipje van de sluier en geeft een mogelijke verklaring. “Het kan te maken hebben met het feit dat mensen datingapps gebruiken op hun smartphones”, geeft Chamberlain aan. “Onze sterkste ondervinding was dat mensen die veel met hun gsm bezig waren ook erg impulsief zijn en ook dat kan bijdragen aan het feit dat ze meer sekspartners hebben.” 

Maar het onderzoek keek niet alleen naar wat er tussen de lakens gebeurde. De onderzoekers kwamen er ook achter dat mensen vaak problemen ondervinden in hun offline leven. Zo zouden ze slechtere punten hebben en vaker problematisch drinken. Daarbovenop zagen ze ook een stijging in angsten en depressies. 

Professor Jon Grant van de universiteit van Chicago voegt nog toe dat de resultaten van de studenten niet ingrijpend waren maar dat het probleem wel groter kon worden doorheen de jaren. “Het effect van problematisch smartphonegebruik op hun scores was vrij klein maar toch moeten we onder ogen komen dat zelfs een kleine negatieve impact wel degelijk een effect kan hebben op iemand’s academische prestaties.” Chamberlain wijst erop dat er nog steeds veel onderzoek gedaan moet worden naar dit onderwerp. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.