Bill Gates werkt aan permanente anticonceptiepil

Bill Gates
GETTY Bill Gates
De rijkste man op aarde richt zijn aandacht op anticonceptie. De Bill & Melinda Gates Foundation pompt 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) in de ontwikkeling van een permanente anticonceptiepil die in één dosis kan worden ingenomen. Zo zouden vrouwen die niet (meer) zwanger willen worden, in de toekomst geen chirurgische ingreep meer moeten ondergaan.

Mocht de pil er komen, dan staan vrouwen niet meer voor de keuze om ofwel de pil door te nemen tot de menopauze, ofwel hun partner te overtuigen om een vasectomie te laten uitvoeren. Ook voor vrouwen in ontwikkelingslanden, die geen toegang hebben tot contraceptiva, zou de nieuwe pil een oplossing zijn.

De Gates Foundation doneerde vorig jaar al 6,7 miljoen dollar (5,9 miljoen euro) aan techbedrijf MicroCHIPS, dat werkt aan een anticonceptie-implantaat dat vanop afstand kan bediend worden. Het implantaat stuit op veel kritiek, zo zou het volgens sommigen bepalen wie zich wel mag voortplanten en wie niet.

Hoofdonderzoeker Dr. Jeffrey Jensen is het daar niet mee eens. Hij haalt een studie aan die onthult dat 50 procent van de Oegandese vrouwen niet meer zwanger wil worden. Toch heeft maar 2 procent toegang tot contraceptiva.

Het doel is simpel: "Ik wil elke zwangerschap gepland en gewild maken", aldus Jensen.