Bevallen met z'n allen: crowd birthing steeds hipper

thinkstock
Wat vroeger zowat het meest intieme moment uit een mensenleven was, wordt steeds meer een groepsgebeuren. Crowd birthing, bevallen terwijl je alles uitgebreid documenteert op social media of erger nog: met een groep vrienden en familie aanwezig in de verloskamer, is hip en (jammer genoeg) happening.

In Amerika en Engeland is het fenomeen al langer aan de gang. De Britse ouderschaps-site Channel Mum deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat er gemiddeld 8 personen aanwezig zijn bij een bevalling, verplegend personeel niet meegerekend. Ook tijdens de geboorte van de Kardashian-kinderen was de hele clan aanwezig, inclusief TV-camera's om het hele gebeuren vast te leggen én uit te zenden.

"De term crowd birthing bestaat nog niet zo lang, maar bevallen met een groep familie en vrienden aanwezig in de kamer wint al langer aan populariteit", aldus de Amerikaanse doula Bailey Gaddis. In België is het in het grote merendeel van de ziekenhuizen niet toegestaan dat vrienden en familie zomaar het verloskwartier binnen- en buitenwandelen, maar in Engeland en de UK is dat duidelijk geen probleem. "Hoe dichter het moment van de feitelijke geboorte nadert, hoe meer mensen er de verloskamer binnenkomen, en daar ook blijven", zegt Gaddis. "Als de moeder of vader daar geen bezwaar tegen maken, is de kans klein dat bij een probleemloze geboorte het publiek weer de kamer wordt uitgezet."

Naast overdreven veel volk in de verloskamer wordt het ook steeds populairder om elk moment van de bevalling met vrienden, familie en vage kennissen te delen via social media. Van een bevallingsfilmpje op Youtube kijkt al niemand meer op, en ook een livefeed van tweets rechtstreeks uit de verloskamer wordt - ook in ons land - steeds meer bon ton.