Exclusief voor abonnees

Bestaan er meerdere soorten orgasmes en waarom komt een vrouw minder snel klaar dan een man? Enkele experts geven antwoord

Getty Images/iStockphoto
O-o-o-o-orgasmes. Er vloeide al heel wat inkt over. Toch heersen er ook nog veel misverstanden en vragen over. Klopt het bijvoorbeeld dat er meerdere soorten orgasmes bestaan? En hoe komt het vrouwen nog altijd minder vaak klaarkomen dan mannen? Enkele experts geven uitleg. 

Deskundigen hanteren deze definitie voor een orgasme: het plotseling en onvrijwillig ontladen van spanning die door seksueel gerelateerde stimuli is ontstaan. Zijn er verschillen tussen orgasmes, of zijn ze allemaal hetzelfde? Coach seksualiteit Carla Rutgers: “Er worden geen geslachtsdelen, spiercontracties of specifiek seksueel gedrag genoemd bij de definitie van een orgasme. Waarom? Omdat orgasmes altijd variëren. Ieder mens ervaart ze anders en per keer kan het voor dezelfde persoon verschillend voelen. Dat komt doordat de context steeds anders is.”

“We weten dat orgasmes kunnen ontstaan door stimulatie van geslachtsdelen, maar ook door stimulatie van de anus, dijen, borsten of oorlellen”, gaat ze verder. “Ze komen ook voor zonder fysieke stimulatie: in je slaap, terwijl je aan het trainen bent, als je fantaseert of gewoon zomaar. Elk orgasme kan anders voelen: fijn, extatisch, spiritueel, irritant, als een niesbui, diep of oppervlakkig, kort of lang aanhoudend. Een specifieke context kan leiden tot clitorale, vaginale, g-spot, of anale orgasmen.”

Nadruk op de reis

Seksuologe Goedele Liekens deed een paar jaar geleden onderzoek naar het orgasme van de vrouw. Een vierde van de ondervraagde mannen dacht dat dat wel goedkomt met penetratie. Vrouwen zelf geven heel andere antwoorden. “Mede daarom wilde ik het zogenaamde ‘voorspel’ verder onderzoeken. Vrouwen komen vooral klaar van orale seks, maar veel mensen scharen dit onder voorspel.” De helft van de respondenten geeft aan dat orale seks geven en krijgen bij goed voorspel hoort en ook regelmatig gebeurt, en 37 procent geeft aan dat ze wel vaker orale seks willen geven en krijgen. 

Klaarkomen

De meeste vrouwen komen klaar van stimulering van de clitoris. De Nederlandse hoogleraar seksuologie Ellen Laan concludeert dat mannen en vrouwen vijftig jaar na de seksuele revolutie nog altijd heel weinig over de werking van de clitoris weten. “Deze moet van binnen echt goed opgezwollen zijn om klaar te kunnen komen tijdens gemeenschap. Dat weten veel mensen niet, terwijl onder heteroseksuelen penetreren zo ongeveer het eerste is dat gebeurt in bed. Overigens kunnen die vrouwen die niet klaarkomen van penis-vaginacontact best klaarkomen; als ze masturberen lukt het bijna 70 procent van de vrouwen met gemak; 10 procent van de vrouwen heeft in alle situaties echt moeite met klaarkomen.”

Maar wat kunnen vrouwen doen? “Ze moeten de regie nemen in bed. Ze moeten zeggen wat ze lekker vinden en dat uitleggen aan hun partner. Ja, ook aan die onenightstand. Vrouwen moeten stoppen met nadenken over hoe ze eruitzien in bed (‘ik ben niet mooi want ik ben niet slank genoeg!’) en gewoon goed voelen wat ze lekker vinden. 
Wat vrouwen ook moeten doen: stoppen met slutshamen, andere vrouwen slet of hoer noemen en aan de schandpaal nagelen omdat ze seks hebben. Want het zijn óók vrouwen die heel naar doen over seksueel assertieve vrouwen, niet alleen mannen.”

Goede minnaar

Laan: “Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen doen alsof ze klaarkomen, vooral jongere vrouwen. De belangrijkste reden die ze daarvoor hebben, is dat ze de man het gevoel willen geven dat hij een goede minnaar is. Dat is natuurlijk het paard achter de wagen spannen - zo leert hij nooit wat zijn vrouw lekker vindt, en zijzelf ook niet. Vrouwen hebben de neiging te denken: als híj maar klaarkomt, voor mij is dat minder belangrijk. Een andere reden die vrouwen hebben om te faken, is dat de seks dan snel over is.”

“Maar mannen zijn over het algemeen heel erg bezig het hun bedpartner naar de zin de maken”, gaat ze verder. “Zij willen ook dat vrouwen opgewonden raken en seks lekker vinden. Dat vergeten vrouwen soms, dan denken ze dat mannen vooral penetratie willen en dat ze hen zullen verlaten als zij daar niet zo’n zin in hebben. Wat ik zeg is: vrouwen moeten in bed doen wat past bij hun geslachtsdelen, in plaats van zich aanpassen aan de werking van de penis.”




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.