Als je er na 43 jaar huwelijk de brui aan geeft: een persoonlijk verhaal van een grijze scheiding

Foto door Matthew Bennett via Unsplash
Ook na 40 jaar huwelijk heb je nog een leven voor je. Het aantal zestigers dat gaat scheiden, is de laatste jaren dan ook verdubbeld. Een persoonlijk verhaal van een grijze scheiding. "Zolang het nog te dragen is, ga je door."

Het verhaal van de breuk tussen twee Amsterdamse zestigers leest als een blauwdruk van een 'grijze scheiding'. De details zijn uniek, de grote lijnen zijn soms verontrustend herkenbaar. Ze zijn nu net een paar maanden uit elkaar, na bijna 43 jaar samen. Ze zijn een van de velen: uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal zestigers dat een scheiding aanvraagt, in tien jaar tijd is verdubbeld.

Je hebt 4% van dit artikel gelezen
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nawara nawashi

  Ik ben gescheiden puur voor belasting. Mijn vrouw woont in het huis ,en mijn domicilie is aan zee. Vrouw heeft huis en ik app.aan zee. hahaha...elk jaar zeker 3000€ voordeel. Dag zot Belgie.

 • Cindy Verschave

  Van zodra de kinderen ouder zijn dan 12 kon ze ook gaan werken, lees ik tussen de reacties. Dan verliezen die dames nog 12jaar aan carrière. Daar is geen enkele reden toe gezien er ook een vader is die voor de kinderen kan zorgen. De tijd dat de man moet voorgaan op de vrouw is voorbij. Offers dienen er aan beide kanten gemaakt te worden. Vrouwen dienen niet om de kinderen groot te brengen, om daarna gedumpt te worden. Dan heb je geen vrouw maar gebruik je een vrouw.

 • mich lee

  Ze hebben dan ook 43 jaar naast elkaar geleefd. Gaan werken, voor de kinderen zorgen, eigen hobby's,...en ineens ben je op pensioen. Je bent in de week veel samen thuis en dan blijkt dat je over niets meer kan praten, geen raakvlakken meer hebt,...

 • krista notelaars

  De uitdaging om samen te leven is er als beide met pensioen gaan en ze mekaar 24 uur voor de voet lopen.

 • Wim Van Hoof-Segers

  Alimentatieafschaffen is het beste. Van zodra de kinderen ouder dan 12 zijn kon ze ook gaan werken. Maar teren op inkomen van iemand anders is natuurlijk gemakkelijker