Als een vrouw meer verdient dan haar man, liegen koppels over inkomen

Getty
Is de vrouw de grote kostwinner in huis, dan zijn koppels geneigd dat te verbloemen, concludeert een recente Amerikaanse studie. "Mannen vinden het nog steeds moeilijk als de vrouw meer verdient," bevestigt socioloog Piet Bracke van UGent. 

Gevraagd naar het exacte cijfer op onze loonbrief, durft iedereen wel eens creatief met de waarheid om te springen. Al helemaal als je als vrouw in een relatie meer verdient dan je mannelijke wederhelft, zo blijkt uit een bevraging van het Amerikaanse volkstellingsbureau U.S. Census bij zo'n 100.000 koppels tussen 25 en 54 jaar. Zij vergeleken het cijfer dat de ondervraagde mannen en vrouwen beweerden te verdienen, met de werkelijke wedde op hun officiële belastingaangifte. Conclusie: een vrouw die meer verdient dan haar man, minimaliseert haar inkomen met 1,5 procentpunt. Een man dikt het cijfer op zijn loonbrief dan weer aan met 2,9 procentpunt, als vrouwlief hem overtreft qua inkomen. Het manning up & womaning down-effect, zo doopten de onderzoekers het fenomeen. We liegen lichtjes om sociaal wenselijk te antwoorden, klinkt de verklaring, omdat een vrouw die meer verdient maatschappelijk nog niet helemaal aanvaard is.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Patrick Kelchtermans

    Heeft ook te maken met het fragiele ego van sommige mannen. Man = sterk = kostwinner. Vrouw = zwak = zorgend = afhankelijk van man. Een onafhankelijke vrouw komt blijkbaar intimiderend over en een vrouw met een hoger loon voelt voor een man dan aan als persoonlijk falen. Het duurt nog wel enkele generaties voor iedereen daar normaal over kan doen.

  • Baldr VanHoek

    Logisch want het is geen norm maar extreme zeldzaamheid.. en dat is net het taboe.. dat er geen gelijkheid is van betaling voor zelfde geld. Dus niet laten voorkomen alsof het zeer frequent is dat een vrouw meer kan verdienen als het systeem er gemiddeld al problemen over maakt dat het gelijk zou worden...

  • DIRK VAN DESSEL

    Waarom ?