Afstand goed voor koppels? LAT-relatie maakt tevredener

Thinkstock
Een partner die ver van jou woont, maakt je relatie intenser, zolang koppels via nieuwe technologieën als sms en Skype contact kunnen houden. Dat heeft een internationaal onderzoeksteam ontdekt.

De vorsers aan de universiteiten van Hong Kong en Cornell bevroegen 63 jonge heterokoppels die nog erg verliefd waren. De helft van hen leefden samen, de andere helft hadden een lange afstandsrelatie en leefden gemiddeld 17 maanden ver van elkaar. Ze hielden een week een dagboek van hun interacties met hun geliefde bij.

Bouwstenen van relatie
Niet verrassend praatten de koppels die niet in elkaars buurt woonden minder vaak per dag, maar deze interacties waren betekenisvoller. De koppels die leefden in geografisch onmogelijke situaties onthulden meer over zichzelf in elke conversatie, om zo ervoor te zorgen dat hun partner dit ook deed en idealiseerden hem. Ze spendeerden ook meer tijd aan elk gesprek, deze onthullingen en idealiseringen zijn volgens de onderzoekers de bouwstenen van intimiteit. Het is dus niet verrassend dat uit de dagboeken bleek dat deze mensen meer tevreden waren over hun partner. Dit is dus een gevolg van het feit dat geliefden die ver uit elkaar wonen harder probeerden om hun affectie en intimiteit te communiceren dan wie dicht bij elkaar woont.

Verklaringen
Lange afstandsrelaties concentreren zich meer op de kwaliteit van de relatie, op wederzijds begrip. Volgens de onderzoekers kan dit komen doordat deze mensen communiceren zonder zich zorgen te hoeven maken over hun lichaamstaal, waardoor ze meer rechtuit en dapperder zijn. Een andere verklaring is dat deze koppels van elke kans dat ze met hun partner kunnen communiceren ze het beste maken. Ze zetten dan de tv uit, schakelen sociale media uit en stopten met multitasken.

Toch ervaren koppels die ver van elkaar wonen ook heel wat problemen, zoals jaloezie en stress. Veel koppels uit het onderzoek stuurden ook geen mails omdat ze dit het minst romantische communicatiemiddel vonden.