Advocaten sturen aan op vechtscheiding (want dat doet kassa rinkelen)

Er bestaat een hemelsbreed verschil tussen de verzoenende rol die advocaten bij een echtscheiding horen te spelen en de realiteit. 'Telefacts' filmde met verborgen camera hoe vijf Vlaamse advocaten hun cliënten meezuigen in een vechtscheiding. Wat vooral telt, zo blijkt, is de rinkelende kassa.

De wetgever mag dan al verwachten dat advocaten al het mogelijke doen om een echtscheidingsprocedure zo pijnloos mogelijk af te handelen, in werkelijkheid zijn het uitgerekend de pleiters zelf die aansturen op een conflict. Dat blijkt uit de opnames met een verborgen camera die een vrouwelijke en mannelijke journalist maakten toen ze hun 'scheiding' aankaartten.

«Iedereen weet dat scheiden stukken van mensen kost», zegt 'Telefacts'-chef Ann Van Mullem. «Niet alleen emotioneel is het een loodzware stap, ook financieel lopen de kosten enorm hoog op. Wij wilden weten hoe de Vlaamse advocaten hun rol bij een echtscheidingsprocedure invullen en moesten vaststellen dat sommigen hun cliënten meteen meenemen in een harde strijd. Er is ook bijna geen communicatie over de kosten. Slechts één advocaat legde de prijzen en de procedure correct en transparant voor, de anderen waren vooral bezig met hun strategie.

Terwijl bij een scheiding in principe eerst een bemiddeling voorgesteld moet worden en daarna gekozen kan worden voor een einde in onderlinge overeenstemming, filmden we advocaten die net de tegenovergestelde richting uitgingen. Ze raadden hun cliënt al tijdens het intakegesprek aan zich voor te bereiden op een harde strijd. Of ze gaven tips, zoals: haal het geld nu al van je rekening, zorg dat er niets overblijft. Kopieer alle bankuittreksels en denk na over een verrassingsaanval. Het uitleggen van alle proceduremogelijkheden, of zelfs duidelijkheid over hun erelonen en kosten, was er bij de meesten niet bij.»

Vanavond om 21.40 uur op VTM

LEES ER MEER OVER IN HET LAATSTE NIEUWS VANDAAG, OOK IN DIGITALE VERSIE