7 kenmerken van een succesvolle relatie

thinkstock
Zou het niet handig zijn mocht je kunnen voorspellen of je relatie zal blijven duren? Volgens sexperte en journaliste Tracey Cox is dat perfect mogelijk. Deze factoren vertellen je of je relatie gedoemd is of niet:

Elk koppel is anders, maar toch zijn er een aantal kenmerken en situaties die iedere relatie heeft of meemaakt. "Onderzoek heeft uitgewezen dat er zeven belangrijke factoren zijn die je relatie doen werken", aldus seksgoeroe Tracey Cox.

Je voelt je hechter na een ruzie: Ieder passioneel koppel botst wel eens op een ferme discussie. Maar in een succesvolle relatie slaag je erin om het rationeel met elkaar uit te praten, naar elkaar te luisteren en een oplossing te vinden waarmee jullie beiden akkoord gaan. Je voelt je na een ruzie waarschijnlijk wel uitgeput en emotioneel wat fragiel, maar jij en je partner zijn hechter dan voor de twist.

Je kan je jaloersheid onder controle houden: Volgens Tracey is een kleine dosis jaloezie gezond. Als je je partner graag ziet, is het normaal dat je je af en toe afgunstig voelt. Maar het is wel belangrijk voor je relatie om de jaloersheid onder controle te houden. Kwaad worden, wegstormen of je partner op zijn beurt jaloers proberen maken, is allesbehalve de manier om ermee om te gaan. Geef je jaloersheid liever toe, praat erover en laat je geruststellen.

Je kan relativeren: Iedereen flapt er af en toe wel iets uit zonder al te veel na te denken. Soms kunnen je uitspraken grof of dubieus overkomen. Volgens Cox geeft een koppel op weg naar succes elkaar de kans om te verduidelijken, en geeft elkaar het voordeel van de twijfel. "Ik heb echt geen zin in seks" hoeft niet te betekenen dat hij je niet aantrekkelijk vindt; hij is waarschijnlijk gewoon moe.

thinkstock
thinkstock

Je blijft jezelf: het perfecte koppel bestaat niet, en er zullen altijd zaken zijn die je ferm irriteren aan je partner. Jezelf veranderen om beter bij elkaar te passen, is echter het begin van het einde volgens Cox. "Respecteer elkaars grenzen, maar verander jezelf niet om hem een plezier te doen. Wees flexibel, maar praat over wat je wel of niet wil, en zoek samen naar een oplossing."

Je denkt eerst, en handelt later: Niemand denkt hetzelfde over alles, en een meningsverschil is de normaalste zaak ter wereld. Voor je echter in de verdediging schiet en de situatie escaleert, denk je beter twee keer na. Luister naar de visie van je partner, en leg daarna rustig de jouwe uit.

Je kan afscheid nemen: Als je partner er voor een paar dagen of weken op uit trekt zonder jou, heb je twee manieren om afscheid te nemen. Je kan aan hem kleven, huilen en je gedupeerd voelen omdat hij zonder jou weggaat. Of je kan hem vrolijk uitwuiven, hem een fijne reis wensen en zijn terugkeer gaan voorbereiden. De laatste optie is veel gezonder voor je relatie.

Je vindt dat je alletwee evenveel uit je relatie haalt: Deze factor is volgens Cox enorm belangrijk. Stel jezelf de vraag: wie krijgt het meest uit deze relatie? Als het ongeveer evenredig verdeeld is, ben je op de goede weg.