6 op de 10 Belgen wonen samen als koppel

THINKSTOCK
Exact 59,4 procent van de volwassen Belgen woont, in de een of andere vorm, samen als koppel. Dat blijkt uit cijfers die werden bekendgemaakt door Statbel, de directie statistiek van de FOD Economie. De cijfers, die de toestand op 1 januari 2011 weergeven, vormen de meest recente gegevens over samenwonende Belgen.

Uit de cijfers blijkt dat bijna een op de twee Belgen (48,0 procent) getrouwd is en samenwoont. Daarnaast zijn er nog 3,1 procent wettelijk en 8,3 procent feitelijk samenwonenden. De gegevens hebben betrekking op de Belgische bevolking van 18 jaar en ouder.

Vlaanderen telt volgens de cijfers relatief gezien meer samenwonende koppels (63,3 procent) dan Wallonië (56,6 procent) en Brussel (45,9 procent).

West-Vlaanderen

Een opsplitsing per gemeente leert dan weer dat in het West-Vlaamse Lichtervelde relatief de meeste personen als koppel samenwonen (71,3 procent). Opvallend is dat de gemeenten die de top drie vervolledigen eveneens uit West-Vlaanderen komen: Zedelgem (71,7 procent) en Oudenburg (71,0 procent). De top van die lijst wordt overigens compleet door Vlaamse gemeenten beheerst. De eerste Waalse gemeente, Mont-de-l'Enclus, staat pas op de 80ste plaats.

Brussel

De gemeenten met het kleinste aandeel samenwonende koppels liggen dan weer in het Brussels gewest. De top vijf wordt aangevoerd door de studentenstad Elsene (35,2 procent), gevolgd door Sint-Gillis, Etterbeek, Brussel en Sint-Joost-ten-Node. Antwerpen (49,8 procent) is de eerste Vlaamse gemeente, op de 19de plaats.

Tot slot blijkt uit de cijfers ook dat op 1 januari 2011 - 7,5 jaar na de invoering van het huwelijk voor holebi's - 0,16 procent van de bevolking getrouwd was met iemand van hetzelfde geslacht, wat overeenkomt met 13.614 mensen.

THINKSTOCK