5 tips om een hele maand rond te komen met je loon

thinkstock
Het einde van de maand halen met je loon, het is niet voor iedereen even gemakkelijk. Want er liggen altijd wel verleidingen op de loer, en voor je het goed en wel beseft heb je je hele maandloon er doorgejaagd in week 2. Wij vroegen enkele concrete tips om dit te vermijden aan Saskia Scheerlinck, auteur van het boek 'Crisis Survivalgids: 400 euro besparen zonder een centje pijn'.

Toen Saskia Scheerlinck zwanger werd, besloot ze te stoppen met werken. Plots moest het gezin de maand dus doorkomen met slechts één loon. Maar dankzij een aantal (kleine) aanpassingen lukte dat wonderwel beter dan gedacht. Dus besloot ze haar tips met de wereld te delen, en schreef ze 'Crisis Survivalgids'.

"Wie eigenlijk de middelen heeft om rond te komen, maar het daar toch moeilijk mee heeft, doet er goed aan om een overzicht te maken van alle uitgaven. Het is belangrijk dat je dat heel gedetailleerd doet, want de kleinste bedragen tellen op en zorgen er doorgaans voor dat je het moeilijk hebt om de hele maand toe te komen," vertelt Saskia.

Artikel gaat verder onder de GIF.

via GIPHY

1. Start met een overzicht
Als je een jaar lang een overzicht bijhoudt van je uitgaven, weet je daarna perfect wat de dure maanden zijn. December is bijvoorbeeld duur omdat je veel cadeautjes moet kopen en naar feestjes gaat, tegen de zomer komt dan weer vaak de rekening van de brand-, diefstal- en familialeverzekering, etc. Als je weet wanneer die extra kosten komen, kun je daar tijdens de maanden dat het makkelijker gaat wat geld voor opzij zetten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Hou bij je overzicht rekening met deze zaken:

- Sluipverbruik: waar zitten de kosten die je niet opmerkt maar die wel
optellen? Koop je bijvoorbeeld elke middag een broodje en een blikje cola? Dat kost je aan het einde van de maand al makkelijk 80 euro, op jaarbasis ben je daar net geen 1.000 euro aan kwijt. En geef toe, lekker zijn die broodjes meestal toch niet, laat staan gezond. Neem daarom in de plaats restjes mee of smeer zelf boterhammen. Dat kost even energie en tijd, maar het levert wel op korte termijn iets op.

- Maak een lijstje : door alles op te lijsten, kun je gemakkelijk een aantal quick wins doen. Wij betaalden bijvoorbeeld zelf nog steeds een dure omnium verzekering, terwijl onze auto al 9 jaar oud was. Daarop kun snel veel geld besparen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld je gsmrekening, internet thuis en zelfs benzine. Online kun je zowat alles met elkaar vergelijken qua prijs, zodat je nooit meer te veel betaalt voor wat je ervoor krijgt. Zo verneem je op www.brandstofprijzen.be bijvoorbeeld waar je in jouw buurt het goedkoopst tankt. Zeer handig!

- Laat leuke dingen niet helemaal vallen: etentjes, concerten, sportschool...het kost behoorlijk wat geld. Daar kan je natuurlijk wel een beetje op besparen, maar overdrijf ook niet. Als je niets leuk meer kan gaan doen, zul je gefrustreerd geraken en dat houd je nooit lang vol.

2. Bespaar op voeding
Ik heb het niet over alle supermarkten afschuimen om toch maar het goedkoopste wc-papier in huis te halen of massaal kortingsbonnen gebruiken. Begin al eens met een weekmenu op te stellen en ga slechts één keer per week met dat menu naar de winkel. Dat spaart niet alleen tijd uit, je zult ook stukken minder moeten weggooien. Omdat je minder eten en drinken zult kopen dat je eigenlijk niet nodig hebt of zelfs dubbel hebt. Las ook één avond per week in om restjes op te eten. Goed voor de portemonnee én het milieu.

3. Bespaar op kleding
Ontwikkel een eigen stijl, want dan bega je veel minder miskopen. Door een capsulegarderobe te creëren zul je ook veel minder snel nieuwe aankopen doen, omdat je toch al alles met elkaar kunt dragen en dus in principe niets nieuw nodig hebt. Ga verder ook eens naar rommelmarkten, ruilbeurzen of organiseer er zelf één met vrienden. Pas op voor de soldenval. Want zelfs een goedkope miskoop blijft een miskoop.

4. Budgetvriendelijk met je kroost
Ook op kinderen kun je veel besparen, al is dat in ons land nog steeds taboe om te zeggen. Omdat kinderen zo snel groeien, is het bijvoorbeeld veel makkelijker om tweedehandskleren voor hen te vinden in goede staat. Lang hebben ze het toch nooit gedragen. Kijk zeker eens op Facebook voor groepen van ouders en van merken en ook de kledingbeurs van de Gezinsbond is een goudmijn om kinderkleren voor een prikje te vinden. Dat geldt trouwens ook voor speelgoed.

Daarnaast is het belangrijk dat je inziet dat je kind écht niet met elke hype mee hoeft te zijn. En dat geldt trouwens ook voor jezelf.

thinkstock

5. Ruim je huis op
Een opgeruimd huis werkt verslavend, waardoor je beter nadenkt over een nieuwe aankoop omdat je niet al te veel rommel wilt creëren. Het zorgt er ook voor dat je exact weet wat je in huis hebt, waardoor je dubbelaankopen vermijdt. Verkoop wat je niet meer nodig hebt online of via rommelmarkten. Dit is iets wat meteen concreet geld oplevert.

Deze en nog vele andere tips over hoe je ongemerkt meer dan 400 euro per maand kunt besparen lees je in de 'Crisis Survivalgid', die je onder andere hier en hier kunt kopen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels