"Waarom hebben al mijn liefjes me bedrogen?" Nixalina zoekt en vindt uiteindelijk het antwoord

"Waarom hebben al mijn vriendjes me bedrogen?" Het is een pijnlijke vraag, maar Nixalina Watson gaat de confrontatie niet uit de weg. Sterker nog: de Londense schreef er een column over die nu druk gedeeld wordt. Ze beschrijft kort de relaties die foutgelopen zijn, zoekt naar redenen voor het bedrog en vindt uiteindelijk een antwoord dat haar uit de put kan helpen.

"Ik kan me maar één relatie herinneren waarin ik waarschijnlijk niet bedrogen werd", klinkt het. "Ik was 15 en hij was mijn eerste liefde. Nauwelijks het vermelden waard, vermits ik nu al 29 ben. Sindsdien hebben al mijn lieven me bedrogen. Of ze weigerden althans een serieuze relatie met me aan te gaan, zodat ze ook nog andere meisjes konden blijven zien. Na het zoveelste gebroken hart besefte ik dat het tijd werd om te proberen begrijpen waarom mijn relaties altijd op dezelfde manier eindigden."

16-18 jaar: vriend nummer één
"Naar het eind van onze relatie toe vertelde hij aan iedereen dat hij single was (dat was hij niet) en dat het gedaan was tussen ons (nee dus). Nadat hij al een nieuwe vriendin had, vroeg hij me of ik niet bij hem wilde komen wonen. Ik ontdekte zijn dubbelleven toen hij met haar naar een discotheek ging waar ik ook was. Hij heeft me de hele avond genegeerd."

19: vriend nummer twee
"Hij bedroog me met een universiteitsstudente terwijl ik met mijn familie een weekend in Parijs doorbracht. Ik ontdekte het toen dat meisje voor mijn ogen op de grond viel in een discotheek. Ze stond recht en zei dat ze mijn vriend regelmatig zag. Vreemd."

20-22: vriend nummer drie
"Hij bedroog me, vroeg me ten huwelijk en bedroog me een week later al opnieuw. Voor de zekerheid allicht. Ik ontdekte het dankzij zijn zus, die me de privéberichten op zijn Facebookaccount toonde."

22-24: vriend nummer vier
"Hij heeft altijd geweigerd om een 'officiële' relatie te hebben. In zijn ogen was ik 95 procent perfect, maar die 5 procent ontbrak. Hij koos uiteindelijk voor een collega op zijn kantoor, want ik was niet altijd 'in de buurt'. Dat waren zijn letterlijke woorden."

26: vriend nummer vijf
"Bedroog me met zijn ex en daar kwam ik achter op de dag nadat hij mijn rug getatoeëerd had. Ze liet me op Twitter weten dat ze drie dagen eerder nog met mijn vriend gesmost had. Cool."

27: vriend nummer zes
"Slechts enkele maanden samen. Via Facebook had ik namelijk ontdekt dat hij al een serieuze relatie had. Hij nam mij er dus gewoon bij. Oké dan."

28: vriend nummer zeven
"Bedroog me met twee verschillende meiden. De eerste nam hij mee op vakantie, mij had hij verteld dat er enkel gasten van de partij zouden zijn. De tweede contacteerde mij via mail, blijkbaar ben ik makkelijk op te sporen."

"Huwelijksaanzoek was het ergste"
"Het ergste was het huwelijksaanzoek van nummer drie. Het was niet mijn bedoeling om snel in het huwelijksbootje te treden, maar hij stelde de grote vraag op mijn 21ste verjaardag en ik voelde een lichte dwang om ja te zeggen. Ik denk wel dat ik van hem hield, hiermee wilde hij waarschijnlijk zijn affectie tonen. En misschien zouden we wel lang verloofd blijven. Het tegendeel gebeurde, in totaal heeft het dertien dagen geduurd."

"Ik denk dat ik Paris Hilton naar de kroon steek wat korte verlovingen betreft. Via sociale media kwam ik erachter dat hij al maandenlang met iemand anders sliep. Dat huwelijksaanzoek heeft hij dus uit schuldgevoel gedaan. Ouch."

"Denken ze met hun penis?"
"Iedereen die al bedrogen geweest is, weet hoe verschrikkelijk dat is. Als je van iemand houdt en beseft dat hij achter je rug met iemand anders in bed gedoken is, voelt dat aan als een slag in het gezicht. Ik ben er intussen al zo aan gewend dat ik het bijna verwacht."

"Ik weet dus perfect hoeveel pijn zoiets kan doen, maar zelf zou ik het iemand anders nooit aandoen. Die kerels trekken zich daar echter niets van aan. Of misschien denken ze met hun penis en dringt het besef pas nadien door. Wie weet."

"Vrienden lachen zich kreupel"
"Zeggen dat ik een slecht liefdesverleden heb, is een understatement. Elke keer opnieuw heb ik de signalen genegeerd en de man het voordeel van de twijfel gegeven. Toch blijf ik mijn best doen om ze niet over dezelfde kam te scheren en mezelf ervan te overtuigen dat de volgende anders zal zijn. Steeds weer krijg ik het deksel op de neus."

"Mijn vrienden lachen er zich intussen kreupel mee: eerst vertel ik al die geweldige dingen over hem, met een glimlach tot aan mijn oren. Vervolgens doet hij iets waardoor hij het voor eeuwig verknalt. Dan komt de volgende... De lach is er terug. Het vervolg ken je."

"Ze smeekten in tranen om bij hen te blijven"
"De meeste exen voelden zich rot nadat ze mij verlaten hadden, waar zit de logica? Ze smeekten zelfs in tranen om bij hen te blijven. Plots was ik het beste meisje dat ze ooit ontmoet hadden en zagen ze mij het allerliefst. Waarom moet hun bedrog eerst uitkomen vooraleer ze dat beseffen? Is het gras misschien groener aan de overkant? Pas als het gras thuis ervandoor gaat, zien ze blijkbaar in hoe felgroen het was."

"Of is het misschien typisch mannelijk om te beginnen panikeren als ze in een vaste relatie zitten? Dat mag geen excuus zijn. Laten we er echter geen geslachtskwestie van maken. Ik besef dat vrouwen zich ook zo kunnen gedragen, ik kan helaas enkel maar vertellen wat ik zelf meegemaakt heb."

"Hoe ouder, hoe meer empathisch? Niets van"
"Met leeftijd heeft het ook niets te maken. Mijn vriendjes waren tussen 21 en 33 jaar... Hoe ouder, hoe meer empathisch zou je denken. Niets van. De kerel die me met twee meisjes tegelijk bedroog, was 32 jaar. Alsof één nog niet genoeg was. Hoeveel vagina's heb je nodig om je ego te bevredigen, kerel?"

"Kan ik er zo'n bedriegers nu sneller uithalen, met al mijn ervaring? Je zou denken van wel, maar toch blijf ik voor de verkeerden vallen. Ik wil mensen die ik niet ken graag nieuwe kansen geven. En het is toch niet hun schuld dat ik al die pijn voel? Maar anderzijds kan je je vingers ook niet blijven verbranden. Als je vertrouwen steeds opnieuw geschaad wordt, stop je met mensen vertrouwen. Ik ben nu een fort met een dubbel hangslot."

"Ergens moet het ook mijn fout zijn"
"Maar ergens moet het ook mijn fout zijn, ik ben tenslotte de gemeenschappelijke factor. Dus ofwel ben ik de slechtste vriendin ter wereld (wat ik betwijfel, anders zouden ze achteraf niet huilen), ofwel word ik aangetrokken tot types die zich niet kunnen binden. Bingo."

"Om een antwoord te vinden, heb ik contact gezocht met relatiecoach Petra Kreatschman. Zij maakte het zeer duidelijk dat het niet zozeer mijn fout is, maar ik ben wel diegene die zo'n gedrag toelaat en de situatie dus kan wijzigen. Ze legde uit dat veel sterke vrouwen die moeilijk een partner vinden diep vanbinnen denken dat ze het niet verdienen om geliefd te worden voor wie ze zijn. Dus misschien respecteren die kerels me niet omdat ik diep vanbinnen vind dat ik hun respect niet verdien."

"Kip of het ei"
"Is het omdat ik zo vaak bedrogen ben dat ik dat minderwaardigheidscomplex gekweekt heb? Of gebruiken mannen mij omdat ze aanvoelen dat ik hen niet verdien? Geen idee, dat is de vraag van het kip of het ei."

"Toen ik het er met Petra over had, zei ze dat bedriegen het gevolg is van jezelf niet goed in je vel voelen. En vermits ik nu zo'n grote angst ervoor ontwikkeld heb, zal ik nog meer kerels aantrekken die daar misbruik van maken. Het lijkt wel een 'selffulfilling prophecy'. Ik denk dat ze allemaal zo zijn, dus zal ik net die types aantrekken."

"De nagel op de kop"
"Petra stelde me daarna twee vragen en daarmee sloeg ze de nagel op de kop. 'Voel je je aangetrokken tot beschadigde/complexe/mysterieuze karakters omdat ze interessanter lijken dan gewone jongens? En heb je een brandend verlangen om mannen van de ondergang te redden? (Lees: hun trauma's genezen, hen leren hoe ze moeten liefhebben, hun problemen helpen overwinnen,...)?"

"In alle eerlijkheid: het antwoord op beide vragen is absoluut ja."

"Wens me geluk"
"Zit ik dan voor eeuwig vast in die vicieuze cirkel? Blijkbaar niet. Petra verzekerde me dat ik deze situatie kan omkeren. Maar afspreken met verschillende types of proberen een lieve man te vinden, die clichés zullen niet volstaan. Er gaat iets drastischer nodig zijn: ik ga in mezelf moeten graven. Na al mijn slechte ervaringen ga ik mezelf moeten inpeperen dat ik het wél waard ben. Het zal de moeilijkste les van mijn leven worden, maar daarna zal ik de vruchten ervan plukken. Wens me geluk."