“Vraag naar Angela”: nieuw initiatief helpt vrouwen die lastiggevallen worden op café uit de nood

Last van ongewenste aanrakingen op café? Dan kan u voortaan het personeel inschakelen.
Shutterstock Last van ongewenste aanrakingen op café? Dan kan u voortaan het personeel inschakelen.
Last van een opdringerig type tijdens het uitgaan? Of een date die niet helemaal loopt zoals gepland? Dan kan u in Nederlandse cafés en discotheken voortaan discreet hulp inschakelen. Loop naar de bar en vraag naar Angela, zo weet het personeel dat er wat scheelt en kan er bijvoorbeeld discreet een taxi gebeld worden.

Het codewoord komt er op initiatief van het BNNVARA-programma ‘Make Holland Great Again’ (de Nederlandse versie van ‘Make Belgium Great Again; nvdr). Door middel van posters en stickers met de tekst ‘Angela Works here’ weten bezoekers dat de obers op de hoogte zijn.

Dat actie nodig is, blijkt uit de bijhorende reportage: presentatrice Nellie Benner werd tijdens één avondje uit niet alleen op de billen geslagen, maar ook in haar kruis gegrepen. En hoewel ze duidelijk ‘nee’ zei, bleef ze betast worden. Uit onderzoek blijkt bovendien dat bijna de helft van de vrouwen en 10% van de mannen in de club of op een festival te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De campagne werd oorspronkelijk gelanceerd in Engeland onder de noemer ‘Ask for Angela’, vorig jaar sprong ook Frankrijk op de kar. Zal België volgen? Een landgenote deed op Twitter alvast de oproep om het initiatief ook in ons land op te starten.

Al klinkt hier en daar ook kritiek. “Waarom zou het slachtoffer geruisloos moeten verdwijnen? Zorg dat de hufters zelf niet meer welkom zijn in de horeca”, klinkt het onder meer. Of nog: “Weet je wel hoe verwarrend dit is voor alle bardames die ook daadwerkelijk Angela heten?”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eva Munet

  Hier gaat absoluut geen misbruik van worden gemaakt! Geen goesting om de rekening te delen? Gewoon naar Angela vragen. Uw blind date is te lelijk naar uw goesting? Gewoon naar Angela vragen. Net de portefuille van uwen "date" gepikt? Gewoon naar Angela vragen.

 • Peggie Van Audenhove

  Goed initiatief maar er moet ook opgetreden worden tegen de daders. Want nu komen die er mooi zonder gevolgen vanaf.

 • Catherine MISTIAEN

  Heb de man van mijn leven leren kennen op café. De mooiste avond ooit! Dit was natuurlijk niet in een louche bar, maar in een gewone, gezellige café. Als stoere, sterke vrouwen graag op café gaan zonder 'lastig gevallen te worden', waarom gaan ze dan niet naar een homo-bar??

 • Mark Van Damme

  wie zijn deze "louche" mannen? ik ken er geen enkele..

 • peter colson

  In onze tijd was een kniestoot wel voldoende.