Exclusief voor abonnees

“Verliefdheid duurt tussen de drie maanden en drie jaar”

.
Getty Images .
Zomerkriebels die omslaan in verliefdheid: het is van alle tijden, en je móét ervan genieten, zegt hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Ravesloot van de Universiteit van Amsterdam, ook bekend als de verliefdheidsprofessor: ‘Vier de liefde!’

Jan Hindrik Ravesloot: “Verliefde mensen verkeren in een permanente staat van euforie. Angsten en remmingen verdwijnen naar de achtergrond en je pijngrens ligt hoger. Je kunt er assertief en zelfverzekerd van worden. Je maakt bijvoorbeeld een praatje met een vreemde terwijl je dat anders nooit doet. Verliefdheid tilt je op. Alsof iemand al jouw registers opentrekt.

“Verliefdheid is bij sommigen ook meetbaar. Als je iemand die hevig verliefd is onder een MRI-scanner legt en een foto toont van diegene op wie hij of zij verliefd is, zie je dat delen in de hersenen ineens erg actief worden. Angst en depressieve gevoelens worden uitgeschakeld, terwijl hersengebieden die euforie en goede stemming bepalen, in overdrive gaan.”

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toran Korshnah

  Ik ben al 26 jaar verliefd op mijn snoezepoes...

 • DIRK VAN DESSEL

  "Verliefdheid is een zweer aan het hart die tussen de dijen openbarst", daarna is er genezing.

 • Louis Bouduin

  Ik mag het graag lezen allemaal, en dan maar bedenken dat je een uitzondering bent. Maar ik was nog even zo verliefd op haar in 2014, toen ze me verliet, als in 1974, toen ik haar leerde kennen en wist: zij is het. Du, van die gekke Maffay is speciaal voor mij geschreven en heel letterlijk te nemen. En nog elke dag weet ik wat ik moet missen...

 • Carine Van den Berghe

  Bij mij was het 3 uren ...

 • annie laureys

  Bij ons duurt dit al 53jaar , doe dit maar na