Exclusief voor abonnees

"Slaap apart, het is goed voor uw seksleven”

Getty Images/Image Source
41% van de Belgen zou liever alleen slapen, volgens een enquête van Ikea bij meer dan 1.000 Belgen. Maar effectief overgaan tot scheiding van matras en beddengoed, blijft voor velen nog taboe. “We vrezen dat ons seksleven eronder zal lijden. Terwijl veel soloslapers net vaker vrijen.” 

Een partner die onverstoorbaar ligt te snurken, of nachtelijk getouwtrek om de helft van het donsdeken op te eisen: het zijn de voornaamste argumenten waarom de Belg dat echtelijk tweepersoonsbed liever zou inruilen voor een individueel exemplaar. Dat concludeert een enquête van Ikea bij 1.068 volwassenen, waarin 41% van de ondervraagden aangeeft dat ze liever apart zouden slapen. Slechts 1 op de 5 Vlamingen kiest ook effectief voor aparte bedden, volgens cijfers uit 2014. “Het blijft een taboe,” legt slaapexpert en psycholoog Annelies Smolders uit, die in 2017 het boek ‘Start to Sleep' uitbracht. “Terwijl het steeds vaker gebeurt. Ik zie in mijn praktijk koppels van alle leeftijden die bewust niet in hetzelfde bed slapen. Moeders en vaders die bijvoorbeeld blij zijn als hun kind op kot gaat, omdat er dan een extra slaapplek vrijkomt. Of jonge ouders die na het voorlezen bij de kinderen in slaap vallen en daar bewust blijven liggen om het gesnurk van de partner te vermijden.” 

Wij slapen soms apart, net omdat we elkaar graag zien

Nachtraaf Anais (24), vriendin van ochtendmens Filip (24)

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Ulrichts

  Het is het beste wat we 15 jaar geleden beslist hebben. De ene snurkt, de andere woelt als een gek, de ene is een nachtmens en de andere staat graag vroeg op. Zalig, ieder zijn kamer!

 • Katia Blancmont

  Heel juist, geen gesnurk, geen lakengetrek, geen plotse zalmsprongen midden in de nacht. We werden er alleen maar veel gelukkiger van...

 • Karel Van Grootte

  Wij slapen beiden slechter als we niet tegen elkaar liggen. Voor ieder persoon anders zeker?

 • Paul Buckens

  Hebben 46 jaar samen in een bed geslapen. Mijn vrouw is 4 maanden dood en ik mis dit nog elke dag en nacht.

 • Lieve Cremers

  Als een partner hebt die 5 keer per nacht opstaat om naar toilet te gaan, dat put uit want je wordt er altijd wakker van. Af en toe kruip ik bij de dochter in bed om door te slapen. Heerlijk