"Seks zonder drugs is zo gewóón": chemsex is aan een opmars bezig

Gooi seks en drugs samen en je krijgt een bedwelmende cocktail

Lieke Janssen
Drugs worden steeds vaker in bed gebruikt in plaats van op de dansvloer. De reden? Om op een grensverleggende manier te vrijen. Welkom in de wereld van chemsex.

“Seks onder invloed van drugs is erg intens. Je stijgt boven de grens van het normale uit. Ooit zag ik een filmpje over fistfucking en dacht ik: wow! Nu doe ik het gewoon zelf. Als ik nooit drugs genomen zou hebben, zou mijn seksleven veel basaler zijn.”

Chemsex is de samenstelling van de woorden chemicals en sex. De term wordt gebruikt om de inname van psychoactieve middelen met de specifieke intentie om seks te hebben, te duiden. Legale en gedoogde producten zoals poppers, alcohol en cannabis worden niet meegerekend. Chemsex is, om het even onomwonden te beschrijven, neuken onder invloed van coke, speed, GHB, GBL, xtc, mefedron, 4-MEC, MDMA, crystal meth en andere pretmakers. De chems dienen om de seksuele ervaring te versterken.

De laatste jaren heeft chemsex aan populariteit gewonnen. Het bewijs daarvan zijn de vele chemsex-onderzoeken in Europa, zoals dat van de Britten Adam Bourne en David Stuart, van de Nederlandse organisatie Mainline en dit jaar nog van de Brusselse Université Saint-Louis in opdracht van het Observatoire du Sida et des Sexualités. In 2016 bracht het internationale subcultuurmagazine Vice er een (zeer expliciete) ­documentaire over uit genaamd Chemsex.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Tersago

  Dt is echt niets nieuws, zie maar naar Studio 54.. Seks en drugs met hopen. Ze lopen een 60 jaren achter met dit onderzoek me dunkt.. Daarbij, wie überhaupt met zulke drugs experimenteert, zal dit ongetwijfeld wel eens proberen.

 • Dimitri Struyf

  Oppassen met stimulanten en jullie hart, mensen. Zeker als de andere, grootste stimulant erbij komt!

 • Eric Audenaert

  Seks zonder drugs is gewoon , maar wat mij betreft is seks zonder condoom ook heerlijk . Mijn buurvrouw is niet voor rubber.

 • Kurt Laes

  Binnenkort is werken zonder drugs ook zo gewóón. Willen we nu dan maar Chemwork proberen? Chemfood, ChemB-days, ...?

 • Bernd Vaes

  Holé, de volgende fase in de seksuele decadentie.