Exclusief voor abonnees

"Pijn tijdens de seks is normaal" en meer seksmythes die we nog steeds geloven

Getty
Een man hoeft niet altijd klaar te komen, en ook met hiv kun je veilig vrijen. Sensoa doorprikt in een nieuwe campagne zes hardnekkige mythes rond seks, want we blijken trage leerlingen op dat vlak. "Seks is één van de weinige dingen die we onszelf moeten aanleren. En dat maakt ons hulpeloos," verklaren seksuologen. 

Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa lanceert voor het tweede jaar op rij een campagne waarin zes mythes rond seks ontkracht worden. De focus ligt dit jaar nog meer op jongeren en homomannen, waar vorig jaar vooral volwassen hetero's centraal stonden. Op hun website seksualiteit.be worden die zes stellingen uitgebreid toegelicht, inclusief tips die ons seksleven naar een hoger niveau kunnen tillen. De zes doorprikte mythes (zie onderaan) zijn niet noodzakelijk baanbrekend, maar toch is zo’n extra lesje seksuele voorlichting geen overbodige luxe, vinden seksuologen. "Ondertussen weten de meeste mensen wel dat dit soort mythes niet kloppen. Maar dat wil nog niet zeggen dat we er ook naar handelen,” legt seksuoloog Wim Slabbinck uit. "Zo hebben we al vaker gehoord dat het mannelijk orgasme niet noodzakelijk het eindpunt van een vrijpartij hoeft te zijn. Maar in mijn praktijk zie ik bij koppels nog altijd dat dit de verwachting is. Ze komen aankloppen als de man geen orgasme kan krijgen, terwijl ze er geen graten in zien als de vrouw niet klaarkomt.  Voor mannen verhoogt dat trouwens ook de druk, want ook zij kunnen soms moeilijker klaarkomen omdat ze bijvoorbeeld besneden zijn."

Seksuologe Sybille Vanweehaeghe vindt vooral pijnlijk vrijen een herkenbaar probleem. 1 op de 5 vrouwen voelt pijn tijdens de seks en denkt daarbij vaak dat dit normaal is. "Ik zie meisjes in mijn praktijk die bijvoorbeeld door een ontsteking geen penetratie verdragen. Maar dan argumenteren ze dat ze het toch doen, uit angst om hun relatie kwijt te spelen. Terwijl vrijen leuk moet zijn en geen pijn mag doen, anders durf ik het zelfs verkrachting noemen. Het is zó belangrijk om daarover te communiceren."

'Het gaan vanzelf wel'

"Rond seks hebben we in Vlaanderen de mentaliteit dat het 'allemaal wel vanzelf zal gaan'," vervolgt Vanweehaeghe. "Maar het verdient even veel aandacht als je familiebudget beheren of het weekmenu samenstellen, want we doen het gemiddeld wekelijks." Dat we moeilijk over seks praten en zo mythes in stand houden, heeft volgens seksuoloog Alexander Witpas te maken met het mysterie dat er nog steeds rond bedsport hangt. "Seks is één van de weinige dingen die we onszelf moeten aanleren, terwijl niemand heeft getoond hoe het moet. Tenzij je je baseert op films of porno, maar dat is natuurlijk geen realistische seks. Dat maakt ons een tikje hulpeloos. In situaties waarin we niet goed weten wat doen, zijn we geneigd op clichés terug te vallen, in plaats van erover te praten. We moeten af van het idee dat seks iets raar en ongewoon is en het durven benoemen."

Al gaat het over het algemeen gelukkig wel goed: gemiddeld geeft de Belg zijn seksleven een zeven op tien, volgens de meest recente Sexpert-enquête. Sybille Vanweehaeghe voegt eraan toe dat we steeds beter worden in communiceren over wat er tussen de lakens gebeurt. "Jonge mensen staan er al meer voor open, en ook emancipatie draagt ertoe bij dat het de goede richting uitgaat. Vrouwen maken vandaag makkelijker duidelijk wat ze willen en mannen willen daar graag aan tegemoet komen. Maar alles bespreekbaar maken blijft belangrijk, en daar ligt ook een taak voor onder meer het onderwijs. Seksuele en relationele voorlichting wordt nog steeds stiefmoederlijk behandeld."

In afwachting daarvan: een lesje van zes seksmythes die je niet hoeft te geloven.

1. Het belangrijkste bij seks is dat de man klaarkomt

90% van de mannen heeft (bijna) altijd een orgasme. Bij vrouwen is dat maar 48%, ook wel de "orgasmekloof" genoemd. Toch wil dat niet zeggen dat het ene orgasme belangrijker is dan het andere. Vrouwen komen over het algemeen minder snel klaar tijdens penetratieseks omdat je de clitoris minder stimuleert. Behalve techniek is ook de juiste mate van opwinding een belangrijk criterium. Tijdens soloseks bereiken vrouwen overigens net als mannen gemiddeld na 4 minuten een orgasme. 

2. Aan pijn bij het vrijen is niets te doen

1 op de 5 vrouwen ervaart pijn tijdens het vrijen. De oorzaak kan medisch zijn, zoals een bepaalde infectie of schimmel. Maar ook vaginale droogte door een gebrek aan opwinding, medicatie, bepaalde aandoeningen, angst of de hormonensamenstelling kunnen een oorzaak zijn. Pijn kan je verhelpen door bijvoorbeeld andere vormen van seks te proberen zonder penetratie, een ontspannen sfeer te creëren of de huisarts of gynaecoloog te raadplegen. 

3. Enkel seks met penetratie is echte seks

Seks is veel meer dan penetratie alleen. Het is ook elkaar verleiden, zoenen, strelen, oraal bevredigen, masseren enzovoort. Penetratie is niet het eindpunt of het doel van seks.

4. Met hiv kan je geen seks meer hebben

Je seksleven stopt niet omdat je hiv hebt. Er zijn verschillende manieren om je risico op overdracht te verlagen. Bij strelen, masseren, kussen of tongzoenen loop je geen risico op hiv te krijgen of je partner te besmetten. Orale seks houdt minder risico in op een hiv-besmetting dan vaginale of anale seks. Je kan ook PrEP nemen voordat je seks hebt. Condooms bieden uitstekende bescherming tegen hiv en andere soa’s. Als je een ondetecteerbare virale lading hebt, ben je niet langer besmettelijk. Dat wil zeggen dat je zo weinig van het virus in je bloed hebt dat het niet meer zichtbaar is bij een gewone hiv-test. Je kan in dat geval ook zonder condoom veilig vrijen. Er zijn wel een aantal voorwaarden: je neemt dagelijks je hiv-remmers, je virale lading is minstens 6 maanden ondetecteerbaar en je laatste controle bij een hiv-arts is minder dan 6 maanden geleden.

5. Jongens zijn de jagers, meisjes de prooi

Volgens de  jager-prooi mythe - die heel stereotiep is - moet een man een vrouw een tijdje achterna zitten. Vrouwen zouden zich dan als prooi moeten gedragen en niet te snel toehappen. In de praktijk kunnen zowel mannen als vrouwen de eerste stap zetten, door een compliment te geven, interesse te tonen of oogcontact te maken. 

6. Iedereen heeft het voor zijn 20ste al gedaan

Uit het meest recente Sexpert-onderzoek blijkt dat 10% procent van 18 tot 29- jarigen nog geen penetratieseks heeft gehad. Bij de 30 tot 39-jarigen is dat nog steeds 3%. Ongeveer 0,5% heeft ook geen andere vorm van seks gehad, zoals strelen of orale seks (pijpen en beffen). Sommigen wachten bewust, bij anderen deed de gelegenheid zich nog niet voor. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andy Verachtert

  Seks bestaat al honderduizenden jaren en heeft altijd goed gewerkt zonder media advies. Seks dient om kindertjes te maken. De rest is bijzaak en vrijetijdsbesteding.

 • Patrick De pauw

  @Caroline Bex?een vrouw kan haar ook alleen behelpen daarvoor moet er niet altijd een man bij zijn waarom liegen vrouwen daarover Caroline?vrouwen spelen ook met zichzelf maar komen er niet voor uit!een vrouw kan dat meer doen dan een man want bij een man is er meer beweging bij nodig als hij aftrekt??

 • Jo Van Echelpoel

  Al eens van aangename pijn en een baarmoeder gehoord? Leer praten met elkaar en volg nooit mediatiek relatieadvies ; dient enkel om de gender en generatiekloof te vergroten. Bezint eer ge begint!

 • Caroline Bex

  Mustafa, een man kan zichzelf nog altijd behelpen als hij op ontploffen staat. Daar moet je de vrouw niet bij meesleuren...

 • Karen Berghmans

  Mijn vriend zou niet kunnen klaarkomen omdat ie besneden is? waar halen jullie deze foutieve informatie? Wij hebben trouwens een erg produktieve sexuele relatie zonder enige problemen!