"Pijn tijdens de seks is normaal" en meer seksmythes die we nog steeds geloven

Getty
Een man hoeft niet altijd klaar te komen, en ook met hiv kun je veilig vrijen. Sensoa doorprikt in een nieuwe campagne zes hardnekkige mythes rond seks, want we blijken trage leerlingen op dat vlak. "Seks is één van de weinige dingen die we onszelf moeten aanleren. En dat maakt ons hulpeloos," verklaren seksuologen. 

Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa lanceert voor het tweede jaar op rij een campagne waarin zes mythes rond seks ontkracht worden. De focus ligt dit jaar nog meer op jongeren en homomannen, waar vorig jaar vooral volwassen hetero's centraal stonden. Op hun website seksualiteit.be worden die zes stellingen uitgebreid toegelicht, inclusief tips die ons seksleven naar een hoger niveau kunnen tillen. De zes doorprikte mythes (zie onderaan) zijn niet noodzakelijk baanbrekend, maar toch is zo’n extra lesje seksuele voorlichting geen overbodige luxe, vinden seksuologen. "Ondertussen weten de meeste mensen wel dat dit soort mythes niet kloppen. Maar dat wil nog niet zeggen dat we er ook naar handelen,” legt seksuoloog Wim Slabbinck uit. "Zo hebben we al vaker gehoord dat het mannelijk orgasme niet noodzakelijk het eindpunt van een vrijpartij hoeft te zijn. Maar in mijn praktijk zie ik bij koppels nog altijd dat dit de verwachting is. Ze komen aankloppen als de man geen orgasme kan krijgen, terwijl ze er geen graten in zien als de vrouw niet klaarkomt.  Voor mannen verhoogt dat trouwens ook de druk, want ook zij kunnen soms moeilijker klaarkomen omdat ze bijvoorbeeld besneden zijn."

Je hebt 24% van dit artikel gelezen
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy Verachtert

  Seks bestaat al honderduizenden jaren en heeft altijd goed gewerkt zonder media advies. Seks dient om kindertjes te maken. De rest is bijzaak en vrijetijdsbesteding.

 • Patrick De pauw

  @Caroline Bex?een vrouw kan haar ook alleen behelpen daarvoor moet er niet altijd een man bij zijn waarom liegen vrouwen daarover Caroline?vrouwen spelen ook met zichzelf maar komen er niet voor uit!een vrouw kan dat meer doen dan een man want bij een man is er meer beweging bij nodig als hij aftrekt??

 • Jo Van Echelpoel

  Al eens van aangename pijn en een baarmoeder gehoord? Leer praten met elkaar en volg nooit mediatiek relatieadvies ; dient enkel om de gender en generatiekloof te vergroten. Bezint eer ge begint!

 • Caroline Bex

  Mustafa, een man kan zichzelf nog altijd behelpen als hij op ontploffen staat. Daar moet je de vrouw niet bij meesleuren...

 • Karen Berghmans

  Mijn vriend zou niet kunnen klaarkomen omdat ie besneden is? waar halen jullie deze foutieve informatie? Wij hebben trouwens een erg produktieve sexuele relatie zonder enige problemen!