‘Ook vrouwen zijn minder gelukkig in hun relatie als zij de kostwinner zijn’

vrouwen hoger salaris dan mannen
Shutterstock vrouwen hoger salaris dan mannen
Stellen waarin de man kostwinner is, blijken 1 procent meer tevreden dan stellen waar de vrouw het meest verdient. Ook dat kleine verschil is volgens onderzoeker Niels Blom significant. “Mensen zeggen wellicht vaak dat ze voorstander zijn van volkomen gelijkheid, maar er zit verschil tussen de gewenste en hun werkelijke opvatting.'' 

Bloms promotieonderzoek naar het onderwerp bracht onlangs wat commotie teweeg. ‘Stel tevredener bij traditionele rollen’, kopte het Nederlands Dagblad en ‘Zodra de vrouw kostwinner wordt, begint de heibel in de relatie’, bracht Trouw. Op Radio 1 was een pittig debat te beluisteren tussen Marianne Zwagerman, die meent dat vrouwen meer moeten werken en verdienen, en SGP-Kamerlid Chris Stoffer, die traditionele rollen verdedigt. Onderzoeker Niels Blom zelf zit ondertussen ‘veilig’ op de Universiteit van Southampton, waar hij een aanstelling heeft om onderzoek te doen naar werk en relaties, na zijn promotieonderzoek bij Sociologie aan de Radboud Universiteit. Hij analyseerde vragenlijsten van 10.000 Engelse, Australische en Nederlandse stellen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Al meer dan dertig jaar merk ik dat mannen even goed het huishouden kunnen runnen: koken, kuisen, wassen, strijken en opruimen brengen mannen tot een goed einde, zonder klagen. Werk en gezin combineren mannen als het moet, zonder klagen. Voor vrouwen is werk en gezin niét combineerbaar (mét of zonder stemrecht). Het is aan de vrouwen zélf om hun gezond verstand te gebruiken ...

 • Emi De graeve

  de meeste buitenhuis werkende vrouwen gaan werken voor de kost of wat denkt men wel ? De kost verdienen Is niet van willens maar van moetens bij de meesten. Tussen twee stoelen te zitten om de combinatie gezin-werk in evenwicht te houden, dat maakt niet echt gelukkig.

 • pascale de meersman

  Albert De Vries : u zou ook zeker graag het stemrecht voor vrouwen afschaffen? Maakt niet uit wie het meest verdient. Beiden varen er beter mee toch?

 • Glenn Verbeeck

  Ach die van mij zou gerust meer mogen verdienen en een hogere functie hebben dan mij hoor, tenzij ze vanuit de hoogte zou beginnen doen natuurlijk, want dan past het plaatje niet (meer).

 • Albert De Vries

  ‘Zodra de vrouw kostwinner wordt, begint de heibel in de relatie’. Vele vrouwen kunnen er totaal niet mee overweg dat de financiële druk op hun schouders ligt, waardoor hun soms emotionele keuzes grote gevolgen kunnen hebben, met stress,.. .tot gevolg. Plus velen worden dan enorm bazig en gaan hun man kleineren. Moet er nog zand zijn