#MeToo: al 9 miljoen mensen getuigen over seksuele intimidatie

Thinkstock
In navolging van het schandaal rond filmproducent Harvey Weinstein zijn al 9 miljoen vrouwen (en soms ook mannen) naar buitengekomen met verhalen rond seksuele intimidatie onder de hashtag #MeToo. Vooral in de Verenigde Staten en Frankrijk regent het massaal beschuldigingen.

 “We zouden de mensen een idee kunnen geven van de omvang van het probleem als alle vrouwen die ooit seksueel zijn lastiggevallen of die zijn aangerand #MeToo zouden schrijven”, twitterde Alyssa Milano (44) twee weken geleden. De actrice (bekend uit series als Melrose Place en Charmed) was de eerste die het aandurfde een machtige Hollywoodproducer als Harvey Weinstein aan de digitale schandpaal te nagelen. 

Sindsdien lijkt het wel alsof de hele wereld wakker geschud is. Meer dan dertig beroemdheden volgden in de voetsporen van Milano met ontboezemingen over Weinstein en andere invloedrijke mannen zoals Fox News-presentator Bill O'Reilly, Amazon-kopstuk Roy Price, regisseur James Toback, acteur Kevin Spacey en president Trump.

Maar het probleem komt duidelijk ook buiten Hollywood voor. #MeToo werd wereldwijd al meer dan 9 miljoen keer gedeeld door mensen die niet langer willen zwijgen. In meer dan 85 landen werd #MeToo spraakmakend met Nederland, Groot-Brittannië, Zweden en Zuid-Afrika in de kopgroep. En ook in eigen land wordt de hashtag nog altijd druk gebruikt. Als er iets duidelijk is geworden de afgelopen twee weken is het dan ook wel dat seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting diep geworteld is in alle takken van de maatschappij.

In Nederland werd de hashtag #zeghet gelanceerd door schrijfster Anke Laterveer. In Frankrijk werd #balancetonporc (lees: verraad het varken dat je heeft misbruikt) bekend. In Groot-Brittannië #breakthesilence (verbreek de stilte) en in Spanje #yotambien (ik ook). 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lilianne Van Neylen

  De echte verkrachte vrouwen worden volledig in de schaduw gezet door die vrouwen die toen ingestemd hebben (actrices en Co) om hun carrière vooruit te helpen en nu nog eens voor dezelfde reden graag het slachtoffer uithangen in de media . Dat is even beschamend

 • johan fransaert

  veel vrouwen lopen er super uitdagend bij en dan maar klagen als je als man daar een opmerking over maakt van een dubbele moraal gesproken.

 • Mathieu Peeters

  Dat ze eerst eens stoppen met hun uitdagende houdingen en zich fatsoenlijk kleden. maar de vrouwen mogen met hun gat draaien zoals ze willen en met de voorkant bloot lopen zodat de borsten er bijna uitvallen. En da mannen mogen blijkbaar niets. En zo lang de vrouwen er voordeel bij hebben mogen de mannen alles, en eens dat voordeel weg zijn de venten pervers en moeten ze vervolgd worden.

 • Jos Den Beste

  Hoe meer er zich melden, hoe ongeloofwaardiger.

 • Frank De Rycke

  Idd het zou zeker niet mogen ...ook al eens ongevraagd een schoon madam in mijn bed gevonden , boos dat ze was toen ik weigerde !!! Gewoon buitengezet , niets meer .