"Leer tieners ook hoe ze wél kinderen kunnen krijgen"

Focust seksuele opvoeding nog te veel op het voorkomen van zwangerschap?

Global Pictures
Fertiliteitsexperte Petra De ­Sutter wil de lessen 'seksuele voorlichting' op school anders. Nu wordt tieners vooral uitgelegd hoe ze ongewenste zwangerschappen kunnen vermijden. "Dat is prima, maar ze moeten óók alles leren over hoe ze wél kinderen kunnen krijgen."

"Op school leren jonge mensen hoe ze niét zwanger moeten worden», zegt professor De Sutter, hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent. «Meisjes van 14 jaar krijgen het idee dat ze maar met hun ogen moeten knipperen of ze zijn zwanger. Met het oog op het vermijden van tienerzwangerschappen en van seksueel overdraagbare aandoeningen is dit een heel correcte boodschap. Maar het probleem is dat meisjes met dat idee blijven zitten. Zodra ik stop met contraceptie, ben ik zwanger', denken ze. Maar de realiteit is helemaal anders: één Vlaams koppel op zes ondervindt problemen bij het zwanger worden."

LEES VANDAAG IN DE KRANT HOE PROFESSOR DE SUTTER SEKSUELE OPVOEDING ZIET. KLIK HIER EN LEES DE DIGITALE KRANT VIJF WEKEN GRATIS OP PROEF