Exclusief voor abonnees

“Het is toch mijn zaak of ik het doe met één of zeventien mensen?” Belgen houden van vrije seksbeleving

Parenclubs en vrije seks: Marc Hendrickx, auteur van ‘Libertijns België’ licht tip van de sluier

ZEFA
Een vakantie zette schrijver en researcher Marc Hendrickx op het spoor van een universum dat groter is dan hij kon vermoeden: die van de Belgische parenclubs, privéseksfeestjes en Eyes Wide Shut-events. “Ik was verbaasd over de openheid ervan en erdoor gefascineerd. Na me er grondig in te verdiepen, luidt mijn conclusie: Belgen houden van libertijnse seksbeleving.” Wie dacht dat Belgen preuts waren heeft het dus bij het verkeerde eind.

Hendrickx deed die vakantie per toeval Cap d’Agde aan de Franse Méditerranée aan, waar hij op een terrasje opvallend veel Vlaams en Waals hoorde. Bleek dat er op de naturistencamping ongelooflijk veel Belgen zaten die zich met veel enthousiasme in het vrije seksleven gooiden. 

“De sfeer op Cap d’Agde is ongelooflijk. Het is net een erotisch Disneyland voor volwassenen. Vrijwel alles is er mogelijk, en je ontmoet er mensen van alle sociale klassen, die een veelal grote en vaak originele seksuele appetijt delen. Ik legde er contacten en merkte al snel dat de wereld van parenclubs, BDSM (bondage, discipline, sado-masochisme) enzovoort helemaal anders is dan de stereotypes waarmee de media je vaak confronteren. Daar wordt er veelal wat lacherig over het onderwerp gedaan of wordt het op een voyeuristische manier geëxploiteerd, maar zelden of nooit serieus genomen. Terwijl het een beweging van vrijdenkers is.”

De filosofie van libertijnen is dat ze zich ontdoen van alle dogma’s. Beschouwt u de bezoekers van parenclubs echt als vrijdenkers? Gaat het niet gewoon om vertier en plezier?

“De voorbije zes à zeven jaar is er maatschappelijk een sterke ruk naar rechts merkbaar. De verpreutsing heeft zich ingezet; mensen mogen steeds minder. Ze ervaren minder vrijheid en meer veroordeling. Zo denkt men in België nog altijd iemand te kunnen chanteren met foto’s van een besloten privéfeestje, denk maar aan Poelkapelle, in de volksmond omgedoopt tot Poepkapelle. Maar die mensen doen toch niets verkeerd? Verlangens onderdrukken lijkt me veel erger. Zo sprak ik in het BDSM-milieu met Stefanie, die haar verlangen om gedomineerd te worden jarenlang heeft onderdrukt. Toen ze het eindelijk durfde te bekennen aan haar echtgenoot, kwam er een echtscheiding van en werd dat tegen haar gebruikt. Want zo iemand ‘verdorven’ kan toch geen goede moeder zijn? Seksueel vrij zijn, zeker als je wat meer of iets afwijkends wenst, wordt sociaal steeds minder aanvaard. Mensen met een vrij seksleven zetten daarom hun hakken in het zand en zeggen: ‘Je neemt ons de verworven vrijheden niet af’. Ik heb 84 interviews gedaan en vijf jaar in dat wereldje rondgelopen, en die weigering om seksuele vrijheid op te geven, is een constante: ‘Waarom wil men mij dingen afnemen? Het is toch mijn zaak of ik het doe met één of zeventien mensen?’ Dat is een libertijnse houding.”

Alles kan en mag, maar er zijn ook regels bij de libertijnen.

“Regel nummer één is: neen is neen. Als een vrouw een man niet wil ‘ontvangen’, moet die dat respecteren, zonder vragen of aandringen. Regel twee gaat over veiligheid. Veilige seks is met condoom en je komt niet klaar in de mond van een vrouw, noch in haar gezicht. Regel drie gaat over hygiëne. Douchen voor en na seks is een minimumvereiste.”

Seksuologen zeggen steevast dat je tijd en aandacht in je relatie moet investeren. Wel, dat doen swingers zeker

Marc Hendrickx

Waarom zegt u dat het libertinisme meer voorkomt in België dan in andere landen? Heeft u daar cijfers over?

“De populariteit van pornowebsites als Pornhub kan al een aanduiding zijn. In het jaaroverzicht staat België op de negentiende plaats. Gemeten in verhouding tot het aantal inwoners staan we in de top vijf van bezoekers. In Cap d’Agde zijn de Belgen naast de Fransen het best vertegenwoordigd, vóór de Duitsers en de Nederlanders. En dan even rekenen voor het circuit van de clubs en feestjes: er zijn op dit moment een 35-tal clubs, tientallen privefeestjes en dito Eyes Wide Shut-parties in België... Om dat alles te doen draaien, moet er een kern van 25.000 actieve mensen zijn, en een veelvoud daarvan wil van het vrije seksleven proeven. Toen mijn boek debuteerde op de Mechelse eroticabeurs werd ik vaak aangesproken door koppeltjes — ook twintigers — die het weleens wilden uitproberen, maar niet weten waar te beginnen. Voor hen is mijn boek een ideaal beginpunt.”

Laten we maar meteen in de clichés duiken. Als koppel naar de parenclub gaan, is het begin van het einde.

“Dat is zeker niet het geval. ‘Zonder de parenclub waren we tien jaar geleden al gescheiden’, stelt een getuige onomwonden. Seksuologen zeggen steevast dat je tijd en aandacht in je relatie moet investeren. Wel, dat doen swingers zeker. Is de parenclub een garantie voor een gelukkig huwelijk? Dat nu ook weer niet. Maar weten wat je wil, welke verlangens je hebt en ze kunnen beleven, zet je al flink op weg naar geluk. Het ergste wat je kan doen als mens is jezelf verloochenen; daar ga je aan onderdoor. We hebben intussen aanvaard dat homoseksualiteit bestaat en het fout is om die geaardheid te willen veranderen of onderdrukken. Voor vrije seks, bondage of fetisjisme heerst er minder tolerantie. Waarom?”

«Een 35-tal clubs, tientallen privéfeestjes en dito Eyes Wide Shut-parties. Om dat alles te doen draaien, moet er een kern van 25.000 actieve mensen zijn in België”, aldus schrijver Marc Hendrickx.
Charlotte Dumortier «Een 35-tal clubs, tientallen privéfeestjes en dito Eyes Wide Shut-parties. Om dat alles te doen draaien, moet er een kern van 25.000 actieve mensen zijn in België”, aldus schrijver Marc Hendrickx.

Een volgend cliché: dat van de kat en de melk.

“Je kan áltijd verliefd worden op iemand anders. Hoeveel affaires beginnen er niet op de werkvloer? Je hoeft er niet voor naar een seksfeestje of parenclub te trekken.”

Met stip op één van wat mannen zoeken: orale seks. Het is nog steeds wat velen willen, en wat enorm veel vrouwen niet (graag) doen

Marc Hendrickx

Andere mythe: de vrouw gaat mee tegen haar zin, om de man te plezieren.

“Het hebben van seks zonder emotionele connectie mag dan sociaal meer aanvaard worden van mannen, het betekent niet dat het bij vrouwen niet bestaat. Sommige vrouwen genieten van de macht die ze over mannen en hun penissen hebben, anderen willen hun ‘slutty side’ ontdekken. Ik heb veel sterke vrouwen ontmoet die wisten wat ze wilden, en hoever ze wilden gaan, straffe klassedames met een grote seksdrive. Een dame op een gangbang (één vrouw of man wordt door een opeenvolging aan sekspartners ‘genomen’) zei me: ‘Ik ben een koningin vanavond, iedereen ligt aan mijn voeten’. Vrouwen hebben het voor het zeggen op die feestjes. Zij staan centraal, bepalen wat er gebeurt, en vaak ook wat hun man wel en niet mag. Wat je wel moet beseffen als je die wereld instapt, is dat de liefde bedrijven en seks hebben twee totaal andere belevingen zijn. Dat is essentieel. Als je dat niet kan, is het niks voor jou. Op een privéfeestje zag ik eens een man binnen-komen voor zijn ‘eerste keer’, die meteen rechtsomkeer maakte. Waarom? Zijn fantasie was een ding, de realiteit iets anders. Nog zoiets: jaloezie. Je moet niet aan partnerruil doen als het daarna aan je gaat vreten dat je vrouw het gedaan heeft met een andere man, en daarvan heeft genoten.”

Na uw 84 gesprekken: wat zoeken mannen het meest buitenshuis?

“Met stip op één: orale seks. Het is nog steeds wat velen willen, en wat enorm veel vrouwen niet (graag) doen. Daarna zou ik zeggen: afwisseling. Zelfs wie alle dagen steak of kaviaar eet, verlangt al eens iets anders.”

Ik was nogal gecharmeerd door de Eyes Wide Shut-party’s, de ultieme fantasiewereld.

“Wel meer vrouwen zijn daar weg van. Op seksueel vlak zijn Eyes Wide Shut-party’s relatief braaf. Partnerruil staat niet voorop. Het gaat meer om het creëren van een sensuele sfeer, een avond uit in een wereld vol luxe. Galajurken, maskers, een kasteel, champagne, kaarslicht… Naargelang het thema mét extra’s, of het dessert wordt op een naakte dame geserveerd. Zo’n feest kost al snel een paar honderd euro, voor een avond in het buitenland loopt die prijs nog op. Maar je krijgt wel kwaliteit.”

Op seksueel vlak zijn Eyes Wide Shut-party’s relatief braaf. Het gaat meer om het creëren van een sensuele sfeer, een avond uit in een wereld vol luxe. Veel vrouwen zijn daar weg van.

Marc Hendrickx

Als ik uw boek lees, ontmoet ik vriendelijke en hoffelijke heren, en is zo’n club niet de veemarkt die ik me voorstelde.

“Wel, er zijn natuurlijk enkele ranzige clubs én macho’s die alleen maar willen scoren, net zoals er veel foute privéfeestjes zijn, maar gelukkig ook heel veel andere. In een goede club word je op je gemak gesteld, dringt men je niets op, en kan je ook fijne conversaties hebben aan de bar. In een ‘gewone’ hobbyclub gaat het ook niet alleen maar over die hobby. Maar goed, het draait uiteindelijk toch om seks en genot. Van een dame die een verkrachtingsfantasie koestert tot een man die droomt van een trio. Libertijns leven gaat over schaamteloos kunnen genieten, over seksuele ontplooiing zonder je zorgen te moeten maken over wat anderen ervan denken. En vaak op niveau. Zo is er de Gentse topzaak Shivaz, die wel het huis van een excentrieke grootvader lijkt. Een boudoir uit vervlogen tijden als het ware. Net zo lief zijn er hippe tenten waar een discodreun nooit ver weg is. Bekijk mijn boek als een smörgåsbord van belevenissen, een soort van wegwijzer voor wie weleens een kijkje wil nemen, maar niet goed weet waar te beginnen.”

TIP: Marc Hendrickx schreef ‘Libertijns België’ over de vrije seksbeleving van de Belgen. Meer info vind je hier.

Lees ook binnen HLN+ :

“We hebben gezoend en gingen met elkaar naar bed. Wie wil mij nog dacht ik een dag eerder”

Goedeles liefdesrecept: zo train je je seksspieren

In deze parenclub zijn vrouwen de baas: “Wij bepalen hoe ver we gaan en met wie”
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andy Verachtert

  Het is dan uw zaak + de zaak van 17 andere mensen.

 • Willem Pots

  dankzij de "sociale" media wordt sociaal contact steeds oppervlakkiger en is een diepgaande relatie steeds moeilijker op te bouwen. Dus sex voor de fun is een gemakkelijke lustenblusser.

 • Paul Vanmaldeghem

  Een uitwassen van onze "alles moet kunnen" maatschappij waarin er nog nauwelijks respect is voor de medemens.

 • Marc Spandel

  Natuurlijk, iedereen doet wat hij of zij graag doet, maar dan moet je achteraf niet de onschuldige 'sukkelaar' uithangen die een soa, keelkanker enz. heeft opgelopen en/of wegens dit verleden geen 'serieuze' partner kan vinden en/of eenzaam moet sterven met een vroegtijdig en sterk afgeleefd (afstotelijk) uiterlijk als gevolg van je gedrag.

 • guy vermeulen

  de meeste jongeren hebben tegenwoordig minstens twintig bed partners gehad . Tegenwoordig zijn ze nogal gewillig .