Exclusief voor abonnees

“Dat we zo van elkaar hielden, maakte het afscheid ­makkelijker”

.
Thinkstock .
Wat doet het met een huwelijk, wanneer je te horen krijgt dat de een niet lang meer te leven heeft? Eigenlijk gaat dat allemaal veel beter dan je aanvankelijk had verwacht, zo ondervond Laura (63). 

“Het blijkt beter te kunnen dan ik had verwacht, samen verder leven in het besef dat een van ­beiden spoedig sterft. Gek genoeg maakte juist het feit dat we zo veel van elkaar hielden het afscheid makkelijker. Door de wederzijdse betrokkenheid en de afwezigheid van ongedeelde verwijten werd het besef van eindigheid uiteindelijk draaglijker. Er was geen ballast, er was alleen wij. Wij, die elkaar pas hadden leren kennen toen we bijna 50 waren.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy de Mulder

  Dirk, compleet juist. Kende mijn lieve vrouw 44j van haar 17 j. Dit jaar is mijn engel overleden ad pancreas kanker. De pijn zal altijd blijven tot mijn einde. Zal nooit gemakkelijk zijn. Misschien dragelijker. Maar je hart en je leven is en blijft maar De helft. Gr Eddy en voor altijd Ingeborg xxx

 • Arlette Eylenbosch

  Prachtig geschreven. Er is een gezegde dat zegt "je weet maar wat je mist als het er niet meer is". Dat zegt genoeg

 • Dirk D'hont

  Gelieve dit niet te veralgemenen. Wie of wat geeft het recht om te zeggen dat het makkelijker gaat indien het om echte liefde gaat of een x aantal jaren samen bent. Ik verzeker iedereen dat het nooit makkelijk is.Nu, na 15 maanden mijn echgenote verloren te hebben is het nog als het een maand geleden is. Na 33 jaar samen zijn deel je lief en leed , als je dan elkaar moet lossen weet je hoeveel je van elkaar gehouden hebt. Maar of het makkelijker gaat ? Nee, het gaat niet makkelijker.

 • Luc van der Veer

  Dit is onwaarschijnlijk mooi geschreven en beeld echt het verdriet uit als je grote liefde je na een aantal jaren wordt ontnomen. Prachtig!