"Can't touch this": naakte paspoppen leren studenten seksuele manieren

Enkele leden van LOKO.
Foto Vertommen Enkele leden van LOKO.
De Leuvense Overkoepelende Studentenorganisatie (LOKO) voert deze week een sensibiliseringscampagne om studenten te doen nadenken over seksueel overschrijdend gedrag in de eigen omgeving. Zo plaatsen ze bijvoorbeeld naakte "can't touch this"-paspoppen op verschillende plaatsen in het straatbeeld.

De organisatie verspreidt informatie op sociale media en organiseert op 3 mei een interactief panelgesprek. Met de campagne wil de Leuvense studentenorganisatie meer bekendheid geven aan het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag dat de KU Leuven een paar maanden geleden opstartte. Het telefoonnummer van het meldpunt (016 37 37 37) wordt vermeldt op de "can't touch this"-stickers die op de paspoppen kleven.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt in Leuven geregeld voor. "Haast elke student heeft al wel eens dergelijk gedrag meegemaakt, hetzij als getuige of jammer genoeg als slachtoffers", aldus diversiteitsmandataris Margot Van den Broeck (LOKO). Volgens vicerector studentenbeleid Rik Gosselink ondermijnt grensoverschrijdend gedrag de universitaire samenleving waarin openheid, samenwerking en respect voor persoonlijke waardigheid centraal staan.