"Begin al met seksuele opvoeding in kleuterklas"

Thinkstock

Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling pleit ervoor om al in de kleuterklas seksuele opvoeding te geven en niet te wachten tot het einde van de lagere school. Dat schrijven de Concentrakranten. Het centrum kreeg de jongste jaren steeds meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kleuters, intussen gemiddeld eens per maand.

Volgens kinderpsychiater Inge Vanderstraete is sprake van grensoverschrijdend gedrag wanneer exact hetzelfde seksuele gedrag telkens terugkeert. Ze pleit daarom voor seksuele opvoeding op maat, bijvoorbeeld over het toiletbezoek en over aanrakingen.

"Ook de Wereldgezondheidsorganisatie heeft een aanbeveling daarrond", stelt ze. "Scholen moeten samen met ouders een beleid opzetten rond psychoseksuele ontwikkeling. Belangrijk is wel dat kleuterleerkrachten in spe daar ook les over krijgen." Tegen volgend schooljaar brengt het Vertrouwenscentrum alvast een boek uit dat scholen, ouders en iedereen die met kleuters werkt moet helpen met het thema om te gaan.