Exclusief voor abonnees

Sarah (45) doorbreekt taboe over moederschap: "Van bij de geboorte wist ik: dit is een vergissing"

sarah fischer
petra ender / rv sarah fischer
Het is een groot taboe. Als moeder zeggen dat je spijt hebt van kinderen. Sarah: «Hoe mooi en geweldig mijn dochter ook is, van bij haar geboorte besefte ik: dit is een vergissing.»

Het is moeilijk om Sarah Fischer (45) te spreken. Haar dochter Emma, ondertussen vijf, blijft voor de eerste keer overnachten in de kinderopvang, dus er moet van alles ingepakt worden en ze wil stand-by zijn voor als er iets misgaat. Dat klinkt zoals een mama hoort te klinken. Drie jaar geleden, toen dochter Emma twee was, schreef Sarah Fischer een boek over haar gevecht met het mama zijn: ‘Die Mutterglück Lüge’, de leugen van het moedergeluk (voorlopig alleen in het Duits verkrijgbaar).

Ze werd net niet gelyncht? «Ach, in vergelijking met andere kritische stemmen over het moeder zijn, vielen de reacties bij mij nog mee. Ik kreeg overwegend positieve zaken te horen. De algemene teneur was: eindelijk iemand die hardop zegt wat we allemaal denken. Vrouwen herkenden zich in mijn verhaal. Mannen bekenden dat ze eindelijk beseften hoe zwaar het moederschap kon zijn. Ze vroegen me hoe ze hun vrouw het best konden steunen. Er waren vrouwen die zich zo gesterkt voelden door mijn houding, dat ze nu zonder antidepressiva kunnen, omdat ze zichzelf toelieten om niet de hele tijd de happy moeder te spelen. Natuurlijk kreeg ik ook te horen dat ik simpelweg een slechte ouder was, en werd mijn boek gereduceerd tot één bewering: ‘Ze haat haar kind’. Wat absoluut niet het geval is. Meestal kwam dat soort commentaar uit de hoek van mensen die mijn boek nooit gelezen hadden. Ik heb ‘De moedergelukleugen’ opgedragen aan mijn dochter, omdat ze recht heeft op de volledige waarheid. En ik start mijn verhaal met een statement: ik heb spijt van het moederschap, maar ik houd meer van mijn kind dan van wie of wat ook. Ik betreur alle verschrikkelijke verwachtingen en beperkingen die moeder zijn met zich meebrengt. Maar ik ben dol op mijn dochter.»

Wat is er mis met mij?

Op een roze wolk heeft Fischer nooit gezeten. «Van bij de geboorte wist ik: dit is een vergissing.» Ze had een zorgeloze zwangerschap en absoluut geen huilbaby. Maar toch is ze hard voor het moederschap. «Mannen betalen alimentatie. Vrouwen betalen in natura. Met levensduur, carrière, slaaptekort, vrijheid, incontinentie, gewichtstoename, armoede, verveling, hangborsten, zwangerschapsstriemen, burn-out, een onbestaand seksleven en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. De grote leugen is dat je automatisch gelukkig zal zijn als moeder. Er zullen wat moeilijke momenten opduiken, maar uiteindelijk zal dat gelukzalige gevoel overheersen en zal het allemaal de moeite waard zijn. Dat is niet zo, niet bij elke vrouw. We zouden allemaal gebaat zijn bij wat meer eerlijkheid. Hoe blij ik ook ben met Emma, zo moeilijk en overrompelend was het voor mij om moeder te zijn. Je geeft veel op als vrouw. Alles eigenlijk. En er is niks mis mee om je af te vragen of dat nu wel zo’n goed idee was. Ik weet niet hoe het in België zit, maar als je in Duitsland moeder wordt, is dat je enige rol: moeder zijn. Het wordt een keurslijf, een dwangbuis. Mannen kunnen blijkbaar meerdere rollen aan: ze zijn bankier of manager, en ook nog vader — waarvoor ze dan luid applaus krijgen, als ze zeggen dat ze betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen. Vrouwen zijn plots geen vrouw meer, maar alleen dat ene: mama. Ze spreken alleen nog babytaal en transformeren tot een soort van cliché: de moederkloek. Dat wordt van hen verwacht.»

«Ik weet niet hoe het
in België zit, maar als
je in Duitsland moeder wordt, is dat je enige rol: moeder zijn. Het wordt een keurslijf, een dwangbuis»

Sarah Fischer

Uit die eerste maanden herinnert Sarah zich golven van teleurstelling en schuldgevoelens. «In de speeltuin, aan de schoolpoort, op kinderfeestjes… Overal waar ik andere moeders ontmoette, voelde ik me de vreemde eend in de bijt. Waarom ben ik niet zo gelukkig als die andere mama’s? Waarom is het voor mij niet het begin en het einde van alles om mijn kind op een schommel te zetten. Waarom zou ik liever werken dan kliederen met vingerverf? Ik had de indruk dat er iets scheelde aan mij, dat ik fout in elkaar zat. Nu weet ik dat ik niet de enige ben.»

Globetrotter wordt huismus

Sarah Fischer is freelance fotografe en journaliste en omschrijft zichzelf het liefst als globetrotter. Ze reisde door 180 landen, en vond een spiritueel thuis bij de nomadische Mongolen. Ze heeft een Filipijnse moeder, maar werd geadopteerd door een Duits echtpaar en woont nog steeds in München. Een ambitieuze, hardwerkende en avontuurlijke journaliste. Misschien was geen kinderen krijgen een betere keuze geweest.

«Ik kreeg Emma toen ik veertig was, en mijn zwangerschap was een volledige verrassing. Ik heb drie van die tests geprobeerd voor ik het wilde geloven. Mijn man Alexander deed een vreugdedansje toen hij het nieuws hoorde, zoals je dat in een slechte film ziet. Ik heb er nooit aan getwijfeld het kind te krijgen, al had ik al onmiddellijk bedenkingen bij alle reacties. Toen Alexander het goede nieuws vertelde,

reageerde iemand dat we eigenlijk drie maanden moesten wachten om een zwangerschap te melden, dat hoorde zo. Iemand anders zei dat we onze geplande trip met onze nieuwe mountainbikes moesten afzeggen, want dat kon nu niet meer. Nog iemand anders merkte op dat ik nu eindelijk tot rust zou komen. En zo ging het maar door. Iedereen heeft zijn mening over hoe je je hoort te gedragen, en iedereen mag je die meedelen want je bent nu blijkbaar publiek bezit. Gaandeweg kom je al die ongeschreven regels te weten. ‘De moedercodex’ heb ik het genoemd.»

Kinderkater

Gedreven door de wil om de best mogelijke moeder te zijn, stevent Sarah recht op een burn-out af en ze herinnert zich dat moment waarop ze plots besefte wat allemaal niet meer kon, los van haar freelance carrière voortzetten. «Een boek lezen. Mijn nagels lakken. Bellen met een vriendin. Nadenken. Alles wat ik deed, werd onderbroken door Emma. Emma die gevallen was, Emma die zich verveelde, Emma die iets nieuws kon. ‘Mama kijk, mama luister, mama kom’. Ik had een kinderkater. Toen ik na drie jaar voor het eerst mijn vriendinnen terug zag, werd ik dronken van twee biertjes en huilde ik van opluchting dat ik weer ‘mijn normale zelf’ was. Het is een gevoel dat je met niemand kan delen, want dan krijg je bakken kritiek over je heen. Je moet huilen omdat je je kind mist.»

Alles wat ik deed, werd
onderbroken door Emma. Emma die gevallen was, Emma die zich verveelde, Emma die iets nieuws kon. ‘Mama kijk, mama luister, mama kom’

Sarah Fischer

Supermama

«Je hoort te weten dat je je kind al in een crèche moet inschrijven, meteen wanneer je ontdekt dat je zwanger bent. Je hoort niet tot op het eind van je zwangerschap te willen werken. Je hoort geen spijt te hebben dat je met je baby thuis zit en die grote opdracht moet weigeren. Je moet blij zijn met een leven van koekjes bakken en confituur maken. Dat is de moedercodex.»

Haar grote vergissing, zegt Sarah, was denken dat het moederschap haar leven niet zou veranderen. «Ik dacht dat ik dezelfde vrouw zou blijven, en hetzelfde werkritme zou kunnen aanhouden. Ik zou gewoon alles blijven doen, maar dan met een kind. Dat heb ik geprobeerd, maar je wordt er zo ontzettend moe van en je hebt de indruk dat je niks goed doet. Ik moest aan mijn grootmoeder denken die altijd beweerde dat ze nooit verziend zou worden, louter en alleen door haar sterke wil. Je kan ‘willen’ tot je erbij neervalt. Sommige zaken kan je niet naar je hand zetten.»

In de grote worstelpartij met het moederschap waren andere mama’s niet altijd de beste bondgenoten. «Iedereen wil supermama zijn en geeft maar al te graag af op een moeder die het in hun ogen wat minder perfect doet. Misschien is dat gewoon makkelijker. Dan moet je niet toegeven dat er een probleem is. Dan moet je er niet over praten en het al helemaal niet oplossen. Misschien is het simpeler om kritisch te zijn dan om elkaar te ondersteunen.»

In het woord moeder, zit moed. We moeten de moed hebben om te zeggen dat kinderen krijgen en opvoeden geen sprookje is .

Sarah Fischer

Emma is ondertussen vijf, en de zaken zijn wat beter geregeld. «Moeder zijn gaat me organisatorisch en emotioneel een beetje beter af dan vroeger. Ik heb goede afspraken gemaakt met mijn man: hij heeft ondertussen een flexibele baan gevonden, zodat hij vaak op haar kan passen, als ik voor het werk naar het buitenland moet. Ik zit bijna terug aan hetzelfde werkritme als voor mijn zwangerschap. Mijn leven is wat meer zoals ik het wil. Toch blijf ik blij dat ik het boek geschreven heb. Ik zeg niet dat kinderen krijgen per definitie een slechte keuze is, of dat de ene moeder beter is dan de andere. Ik pleit gewoon voor meer eerlijkheid zodat degenen die ermee worstelen zoals ik, zich niet moederziel alleen voelen. In het woord moeder, zit moed. We moeten de moed hebben om te zeggen dat kinderen krijgen en opvoeden geen sprookje is .»

‘Die Mutterglück Lüge. Warum ich lieber Vater geworden wäre’. Sarah Fischer. Ludwig Verlag.

De niet zo roze wolk

Kirsten Ginckels en Ellen van den Bouwhuysen worstelden met een postnatale depressie en richtten als gevolg daarvan de facebookpagina The Gentlemom op (ondertussen afgesloten), een platform waar vrouwen open en eerlijk hun ervaringen over het moederschap en kinderen konden delen. Later kwam er ook een boek over mama zijn, zonder schone schijn.

‘The gentle mom’. Kirsten Ginckels en Ellen van den Bouwhuysen. Uitgeverij Horizon. € 22,50

Spijt van kinderen

De Engelstalige Facebookgroep ‘I regret having children’ (Ik heb spijt van kinderen) staat vol hartbrekende boodschappen van uitgeputte mama’s: «Ik houd zoveel van mijn acht maanden oude zoon dat het pijn doet, maar het lijkt alsof hij langzaamaan mijn leven kapot maakt.» Af en toe ook een woordje van een teleurgestelde vader: «Ik ben nooit graag vader geweest, en ik houd helemaal niet van de volwassenen die mijn kinderen geworden zijn.» Deze gruwelijk eerlijke groep heeft nu 10.000 volgers.

www.facebook.com/IRegretHavingChildren

Lezen (als je nog tijd hebt)

Er verschenen de jongste jaren heel wat boeken over spijt hebben van het moederschap. De studie van de Israëlische Orna Donath waarin ze 23 vrouwen interviewt, was in 2015 de eerste in de golf van taboedoorbrekende werken en is nog steeds niet vertaald. Het boek van Corinne Maier (moeder van twee) wel. Van ‘soms zijn ze lief, meestal zijn het monstertjes’ tot ‘ze laten je arm en uitgeput achter’, de redenen van Maier om het niet meer opnieuw te doen.

‘No Kid. 40 redenen om je vooral niet voort te planten.’ Corinne Maier. Uitgeverij Kosmos. € 7,75
37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dominique van damme

  Ja ziet er mij geen gewone uit

 • Sobek Wessels

  Waarom willen de meesten kinderen ? Niet om de kinderen maar om zichzelf en omdat anderen ook kinderen hebben ! Het opgedrongen ideaal beeld ! ?

 • Ronny Claes

  Eindelijk eens iemand die de zaken met naam benoemd... Proficiat!

 • Robin Demey

  Tjah. Op je 40 nog aan kinderen beginnen... Pas op, niets op tegen als je daar bewust voor kiest, maar dan moet je niet klagen. Er is voor alles een tijd hé.

 • Hans Engelen

  Kinderen krijgen bij een rijke vent is niet hetzelfde als kinderen krijgen waar je zelf nog moet gaan werken en je in alle bochten moet wringen om je kinderen te geven wat het maatschappelijk beeld je probeert op te dragen!Bezint eer je begint!