Getty Images/Westend61
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/Westend61

Samen slapen met je baby of kind, een slecht idee? Pedagoog: “Je bent als ouder permanent paraat”

Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door Kind en Gezin en internationale organisaties. Is het dan echt zo gevaarlijk om samen met een baby te slapen? En wat met oudere kinderen die bij mama of papa in bed blijven kruipen, zoals zangeres Billie Eilish deed? Pedagoog Philippe Noens geeft zijn mening. “Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.”

 1. Genoeg, zeggen ouders op sociale media: ze pleiten voor ‘mild ouderschap’. Gezinstherapeut schetst hoe dat werkt
  PREMIUM

  Genoeg, zeggen ouders op sociale media: ze pleiten voor ‘mild ouderschap’. Gezinsthe­ra­peut schetst hoe dat werkt

  Het ouderschap: een heerlijke rol, met torenhoge verwachtingen. Maar kijk, op sociale media is een tegenbeweging in opmars. Massaal veel mensen pleiten er voor ‘mild ouderschap’. Het is ook het stokpaardje van gezinstherapeut Nina Mouton (34). Ze legt uit hoe je als ouder stressvolle situaties vlotter tackelt door die innerlijke criticus de mond te snoeren, en hoe je de band met je kind en je partner zo sterker maakt. “Er zijn betere oplossingen dan je kind in de hoek te zetten.”
 2. Ouders getuigen op sociale media over het extreme slaaptekort: “Ik ben op, ik ben kapot”
  PREMIUM

  Ouders getuigen op sociale media over het extreme slaapte­kort: “Ik ben op, ik ben kapot”

  “Ik kan niet snoozen, niet recupereren. Ik dacht dat ik wist wat moe zijn was, maar dit is een whole other level.” Extreme vermoeidheid teistert nagenoeg alle (nieuwe) ouders. Evelien (31) en Elisabeth (31) overleven al maanden of jaren op een paar uur slaap en schrikken van de tol daarvan op hun welzijn en leven. “Ik hoor van andere ouders dat ze zo achter het stuur kruipen, ook al merken ze: dit gáát niet.” Een slaapexperte die met oververmoeide ouders werkt, geeft advies.
 3. Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoopste telecombundels
  Mijntelco

  Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoop­ste telecombun­dels

  64 procent van de Belgen heeft een telecombundel. De meesten kiezen voor een bundel die zowel vast internet, vaste telefonie, televisie en mobiele diensten omvat. Dat blijkt uit het meest recente cijferrapport van telecomwaakhond BIPT. Welke ‘4-play bundel’ is het goedkoopst? En welke bundel neem je best als je geen nood hebt aan televisie of vaste lijn? Mijntelco.be zoekt het uit.
 1. HOROSCOOP. Hete ontmoeting voor single Kreeft en onrust voor Leeuw: astrologe Esther voorspelt je week

  HOROSCOOP. Hete ontmoeting voor single Kreeft en onrust voor Leeuw: astrologe Esther voorspelt je week

  Elke week onthult astrologe Esther van Heerebeek nu nog diepgaander wat de sterren mogelijks voor jou in petto hebben. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder overzicht. “Je relatie wordt dankzij planeten Pluto en Uranus een stuk interessanter deze week, Steenbok.”
 2. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.