Exclusief voor abonnees

Rare bijwerking bij experiment immuunsysteem: deelnemers worden biologisch jonger

(Illustratiefoto)
Shutterstock (Illustratiefoto)
Een poging om met medicijnen het immuunsysteem van ouderen op te peppen, blijkt een rare bijwerking te hebben: de deelnemers aan het experiment werden er gemiddeld tweeënhalf jaar jonger door. “Dit voelt heel futuristisch”, zegt de ontdekker van het effect tegen het Britse wetenschapsblad Nature.

De wetenschappers onder leiding van de Californische geneticus Steve Horvath benadrukken dat de resultaten nog pril zijn: getest op slechts negen proefpersonen, en zonder controlegroep om het placebo-effect uit te sluiten. “Maar omdat we de veranderingen in elk individu konden volgen, en omdat het effect zo sterk was, ben ik optimistisch”, aldus Horvath tegen Nature.

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Koenraad Verstraeten

  'The Curieus Case Of Benjamin Button' - prachtfilm met Brad Pitt in de hoofdrol.En wat dacht je van 'Cocoon' uit de jaren tachtig. Twee filmen met hetzelfde onderwerp, hoewel een iets verschillende insteek.

 • james vroman

  goed nieuws voor Vincent Kompany

 • Mike Bemelmans

  We zijn sterfelijk maar zouden dit wel kunnen omzeilen. Als je ziet dat er dieren zijn die niet sterven van ouderdom en duizenden jaren oud kunnen worden, waarom de mens niet.

 • Joeri De clercq

  De overheid ziet dat het goed is,, kunnen we nog wat langer werken, ook al haalt amper 30% hun wel verdiend schamelijk pensioentje.

 • Filiep Lapeire

  Opgepast voor overdosis!