Getty Images/Maskot
Volledig scherm
© Getty Images/Maskot

‘Pubertaal’ evolueert pijlsnel: 32 woorden die je moet kennen. “Da’s niet kaulo, wel cringe”

Bro, omg, lifty, wajow? Het pubertaaltje van tegenwoordig verandert razendsnel. Wat vandaag amazing is, kan morgen alweer cringe zijn. En als je er niks van begrijpt, ben je een salty boomer. Geen nood: redactrice Lobke, mama van twee tieners, maakte een minicursus pubertaal. Maar mag je als ouder die woorden wel gebruiken of is dat veel te sus? Een taalexperte reageert.

 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
  HLN Shop

  Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat

  De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.