Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Psycholoog over hoe je mentaal sterk blijft bij oorlogsnieuws. “Als je níks leest, voel je je ook machteloos”

Lig je wakker van de bommen in Oekraïne of vrees je een oorlog op eigen bodem? Logisch. Onzekere tijden doen ons piekeren, en ‘doemscrollen’ verergert dat nog: je blijft op slechtnieuwsverhalen klikken, op zoek naar iets hoopgevends. “Maar hoe meer je leest, hoe ongeruster je net wordt”, weet psychologieprofessor Filip Raes. Hij legt uit hoe je controle krijgt over je angst, zonder je af te sluiten van de actualiteit. “Er is één uitstekend tegengif voor dat gevoel van bedreiging.”

 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. Twintigers Axelle en Jonas gingen al na 3 weken samenwonen. “We zitten absoluut op een roze wolk”

  Twintigers Axelle en Jonas gingen al na 3 weken samenwonen. “We zitten absoluut op een roze wolk”

  Op de dansvloer had Axelle (27) nooit oog voor de dj, maar dat veranderde toen een vriendin voor haar een verzoeknummer ging aanvragen. Weken draaide Jonas (28) datzelfde liedje en werd er vanop afstand geflirt, tot hij haar daags na valentijn verraste op de dansvloer. “De ochtend nadat ik voor de tweede keer bij Axelle was blijven slapen, lag er al een sleutel voor mij op tafel.”
 3. We worstelen massaal met faalangst: zo herken je of jij het ook voelt en experts leggen uit wat je eraan kan doen
  PREMIUM

  We worstelen massaal met faalangst: zo herken je of jij het ook voelt en experts leggen uit wat je eraan kan doen

  Faalangst is een ‘ziekte van deze tijd’, zeggen experts. 1 op de 4 studenten zou er een zware vorm van ervaren en ook veel volwassenen blijven erdoor ter plaatse trappelen. Stel je taken vaak lang uit? Werk je je te pletter om ze tot een goed eind te brengen? Twee experts lichten toe hoe je jouw vorm van faalangst herkent — er zijn er twee — en hoe je een pak stress wegneemt door ‘faalmoediger’ te worden. “Deel eens met een ‘faal-cv’ je mislukkingen in plaats van je successen.”