Zo recupereer je in het weekend het beste van stress

Thinkstock
Niet uitslapen of in de zetel hangen is de beste manier om de stress van de werkweek te verwerken. Je zou veel beter ontspannen door iets actiefs en spontaans te doen. Dat zegt de professional coach Charlie Brown. Hij noemt het: 'actief recupereren'.

Tegenwoordig staat alles zo goed genoteerd in onze agenda, dat er nog weinig ruimte is voor spontane activiteiten en bezoekjes, dit is echter de perfecte manier is om te herbronnen in het weekend.

Je zou denken dat niksen de beste manier is om de batterijen op te laden in het weekend, maar niets is minder waar. Aan een namiddag op de sofa hou je eerder een suf dan een fris gevoel over. Daarom is het een goed idee om elke zondag iets actief te doen, zonder daar al te veel regels aan te koppelen. Geen schema, geen gehaast, maar eerder een soort van vakantiegedrag.  Professor Charlie Brown: "We noemen dit actief recupereren. Iets spontaan en leuk doen, kan je helpen om maandag weer met nieuwe moed aan het werk te gaan."

Thinkstock

Zo herbron je spontaan in het weekend

Actief recupereren, hoe doe je dat nu concreet? We geven enkele tips voor dit weekend, laat je door niets of niemand stoppen, want het wordt mooi weer.

- Vul een rugzak met voldoende water en snacks en trek erop uit. Plan de tocht niet op voorhand, stippel geen route uit en haast je niet. Kom je onderweg een leuk cafeetje of brasserietje tegen, laat je dan zeker verleiden om er te pauzeren. Onthou: niets moet, alles kan. Je kan uiteraard hetzelfde per fiets doen.

- Je kan ook een route plannen langs oude vrienden zonder hen op voorhand te verwittigen of trek eens naar de buurt waar je als kind opgroeide. Dit kan uitdraaien op een normale wandeling zonder ontmoetingen omdat niemand thuis blijkt te zijn, maar voor hetzelfde geld heb je weer de banden met oude bekenden aangehaald.

- Trek erop uit om herfstbladeren, eikels en noten te rapen. Laat jullie vooral leiden door de natuur, als iemand paddenstoelen spot, dan is dat de te volgen richting. Daarna kunnen jullie kastanjes poffen of herfstige knutselwerkjes maken met jullie vangst. Laat je creativiteit de vrije loop.

- Ga naar de markt zonder boodschappenlijstje. Proef, kies, en misschien heb je wel zoveel lekkers dat je spontaan besluit wat vrienden uit te nodigen voor het aperitief.

- Laat de kinderen eens beslissen. De kleintjes krijgen helemaal vrij spel over wat jullie met het gezin die dag doen. Als dat kampen bouwen is, ga je er helemaal in mee zonder gemor of praktische bezwaren. Je zou er versteld van staan waar jeugdige fantasie jullie heen kan leiden.