Exclusief voor abonnees

Zijn we echt gelukkiger als de zon schijnt?

Unsplash
Welke invloed heeft het weer op je welbevinden? Hoe gelukkig wordt een mens van de zon? Over emigreren naar het zuiden, winter-depressies en de ideale temperatuur.

Veertigers Hans en Karin zijn er helemaal klaar mee, een leven lang loodgrijze luchten. En dus laten ze Capelle aan den IJssel achter voor een nieuw begin: het opzetten van de allereerste minigolfbaan op Bonaire. Het spaargeld is al op als ze vertrekken, een ondernemersplan hebben ze niet en na maanden van het kastje naar de muur te worden gestuurd, is er nog steeds geen vergunning voor hun gedroomde 'adventurebaan' (inclusief Pirates of the Caribbean-pop). En tóch zetten Hans en Karin door in deze fameuze aflevering van het Nederlandse emigratieprogramma Ik vertrek, want ondanks alle ellende weegt hun nieuwe, tropische bestaan op tegen het comfortabele oude: het is immers zulk lekker weer op Bonaire.

En dat is precies wat de meeste mensen willen. Geen onweer, storm of regen / en alsjeblieft vandaag geen windkracht negen / geen mist en ook geen kou / ik wil enkel warme zonneschijn van jou vatte Willeke Alberti al piepjong doch kernachtig samen in het liedje De weerman (1963). Want ach, dat eerste glas wijn op een terras. Een eindeloze stranddag met ruisende branding en krijsende meeuwen. En bootje varen, buiten eten, de heerlijke eerste keer fietsen met blote benen; daar wordt een mens toch oprecht gelukkig van?

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • sylvie covemaeker

  Ik ben nog maar zelden gelijkgezinden tegengekomen maar ik haat zomerweer . Alles plakt , je zweet je te pletter , nachten zijn veel te warm om te slapen , vliegen en muggen vallen je lastig en ik kan zo nog wel even doorgaan .Wanneer het koud is kunt ge u daar naar kleden , bij te warm weer kunt ge jammer genoeg uw vel niet afstropen . Enfin , leve de 3 andere seizoenen en vooral de winter . Winterbarbecue ... moet ge eens doen .

 • Frieda Smeets

  Vier normale seizoenen maken mij dolgelukkig.

 • Werner Humblé

  Voor mij mag het overdag altijd 30 graden zijn en snachts wat onweer goed voor de flora en mijnen regenput

 • Christiane Verbeek

  Ik heb een vreselijke hekel aan zomerweer! Geef mij de herfst maar.

 • robrecht Peeters

  de zon in mijn hart.....geeft in elk geval veel ie zeker in combinatie met noordelijke winden