Exclusief voor abonnees

Zeuren, klagen en boos zijn is slecht voor je gezondheid. Hoe raak je ervan af?

Debora Lauwers
Geen gezeur. Een hele maand lang. Ook niet over die monsterfile. Het is een nobel streven van de actie ‘30 dagen zonder klagen’ die start op 1 april. Maar wat doen boosheid en zeuren eigenlijk met een mens? NINA vraagt het aan drie experts.

Leo Bormans: geluksexpert en auteur

“Net als positieve emoties horen negatieve gevoelens zoals angst, verdriet en boosheid bij het leven. Praten over wat ons bang of droevig maakt, lukt meestal, terwijl dat met boosheid moeilijker ligt. ‘Je moet minder kwaad zijn’, klinkt het vaak. We hebben in onze maatschappij simpelweg niet geleerd hoe met boosheid om te gaan.”

“Zeurende, boze mensen zijn angstig. Ze voelen zich bedreigd en zoeken iets of iemand om hun woede op bot te vieren. Hoewel onze maatschappij veiliger is dan ooit, waren we nog nooit zo bang. En hoe banger, hoe bozer. Een andere verklaring ligt in ons verwachtingspatroon. We willen almaar meer: geen feestje, maar een knalparty. Geen eenvoudige uitstap, maar een onvergetelijke trip. Iets om op sociale media mee uit te pakken. Maar die torenhoge verwachtingen stemmen dikwijls niet overeen met de realiteit. Het leven is nu eenmaal niet altijd fantastisch. Al die teleurstellingen vormen een ideale voedingsbodem voor meer boosheid. Ook zogezegde ‘domheid’ ergert ons. We bestempelen anderen vaak als dom, maar vergeten eigen zwaktes weleens.”

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Toch kan ik begrijpen dat mensen zich ergeren aan onmacht en bepaalde onrechtvaardigheden of gefrustreerd geraken door situaties maar dan moeten ze daar iets proberen aan te doen. In een slachtofferrol kruipen helpt niemand vooruit. Content kunnen en willen zijn met wat op onze dagelijkse weg komt is een groot geluk.

 • Carlos Simonis

  Ben zelden of nooit boos, kost zoveel onnodige energie. Kan mij zelfs niet meer heugen wanneer ik voor het laatst boos ben geweest. Klagende en zeurende mensen houd ik altijd bewust op afstand, ik heb daar niks mee. Vaak grijpen deze mensen ook naar medicijnen en hebben allerlei vreemde ziektebeelden, waarvan ik denk: " Hoe kan dat nou? " Ik lach niet alles weg, en wanneer ik een probleem heb dan weet ik dat daar een oplossing voor is. Dan ga ik daar op zoek, ipv klagen en zeuren.

 • Catherine MISTIAEN

  Er is een groot verschil tussen zonder reden te klagen en te zagen (ongezond) en zich eens goed boos te maken mét reden (gezond) ...

 • Philomena Vanderweyen

  Het gezegde "gedachten creëren de werkelijkheid" klopt,mensen die altijd zeuren over van alles en nog wat, verzuren en kunnen uiteindelijk niet meer genieten van de mooie dingen die er in hun leven gebeurt.