Zelfmoord1813 lanceert app 'Back Up' voor preventie van zelfdoding

rv
Op de vooravond van Werelddag Suïcidepreventie, donderdag 10 september, lanceren de organisaties achter Zelfmoord1813 de app 'Back Up', voor preventie van zelfdoding.

"Werelddag Suïcidepreventie willen we aangrijpen om ook in Vlaanderen aandacht te besteden aan de preventie van zelfdoding", zegt Kirsten Pauwels van het Vlaams expertisecentrum Suïcidepreventie (Vlesp). "Zelfmoord is te voorkomen en iedereen kan helpen. We willen hiermee niet beweren dat alle zelfmoorden kunnen tegengehouden worden of dat de preventie van zelfmoord een gemakkelijke taak zou zijn, integendeel. Maar we willen wel benadrukken dat er heel wat hulpmogelijkheden zijn."

Bovenop de portaalsite zelfmoord1813.be, voor wie met vragen zit over zelfdoding en de preventie ervan, het crisisnummer 1813 of de chattool en e-mail, ontwikkelde Vlesp nu ook een app. "De app is geen vervanging voor hulpverlening. Het is een tool om mensen houvast te bieden in een crisis."

De app bestaat uit vijf onderdelen, één voor wie iemand wil helpen, met allerlei informatie en tips voor het herkennen van mensen met suïcidegedachten, en vier voor mensen met zelfdodingsgedachten zelf. In de tegel 'BackUps' komen belangrijke contacten die er kunnen zijn bij moeilijke momenten, in 'BackUpkaarten' kunnen manieren ingevoerd worden om met problemen om te gaan, in 'BackUpBox' kunnen gebruikers hoopvolle elementen steken zoals foto's, muziek, herinneringen of plannen en een 'Safety Plan' tot slot helpt gebruikers door een crisis.

De app, te downloaden via zelfmoord1813.be/backup slaat enkel informatie lokaal op. Professor Gwendolyn Portzky (Vlesp/UGent) wijst erop dat de app nog niet op effectiviteit is onderzocht, maar dat gelijkaardige apps voor mensen met depressies of angststoornissen wel effectief bleken. "De tools sluiten aan bij wat we weten wat echt werkt", klonk het.

De lancering van de app ging gepaard met een loopwedstrijd aan de Gentse Watersportbaan, waarbij de Zelfmoordlijn1813 hoopte evenveel kilometers te lopen als haar verkort telefoonnummer. De 400-tal lopers, zowel nabestaanden als preventiewerkers, sympathisanten en Gentse lopers, verpulverden dat cijfer evenwel moeiteloos door samen meer dan 2.000 kilometer af te leggen.