Wiskundig berekend: dit is het vrolijkste liedje ooit

Shutterstock
Heb je een rotdag? Kan je wel een oppepper gebruiken? Of wil je gewoon die zumba moves onderhouden? Haal je Queen-cd dan nog maar eens boven, want volgens wetenschappelijke berekeningen zou 'Don't stop me now' het vrolijkste nummer ooit zijn.

Neurowetenschapper Jacob Jolij vond het zijn taak om voor eens en voor altijd na te gaan welk liedje jouw humeur nu de grootste boost geeft. Wat blijkt? 'Don't Stop Me Know' van Queen is het ultieme redmiddel op een mindere dag.

"Muziek is gelinkt aan herinneringen en emoties. De associaties bepalen of een liedje je blij maakt of niet," vertelde Jolij aan 'The Mirror'. Daarom geven kerstliedjes ons ook vaak een feelgood gevoel. Veel mensen koesteren daar goede herinneringen aan. Maar daarnaast zijn er ook andere criteria om te bepalen of een liedje vrolijk is of niet. "Vooral het thema van de tekst, de toonsoort en het tempo zijn bepalend."

Voor zijn onderzoek ging Jolij bij 126 nummers na wat de reacties van het Britse volk waren en waarom sommige nummers mensen zo blij maken. Daaruit leidde hij de volgende formule af:

kos

Zij met een wiskundeknobbel kunnen altijd zelf aan het rekenen slaan, maar wij geloven de man wel op zijn woord. Want zeg nu zelf, het is en blijft een geweldig nummer.
 

Voor de geïnteresseerden, dit was zijn volledige top tien:

1. Don't Stop Me Now - Queen
2. Dancing Queen - Abba
3. Good Vibrations - The Beach Boys
4. Uptown Girl - Billie Joel
5. Eye of the Tiger - Survivor
6. I'm a Believer - The Monkeys
7. Girls Just Wanna Have Fun - Cyndi Lauper
8. Livin' on a Prayer - Jon Bon Jovi
9. I Will Survive - Gloria Gaynor
10. Walking on Sunshine - Katrina & The Waves