Wie vaak op sociale media zit, heeft daarom niet minder "real life" contact met vrienden en familie

thinkstock
Bellen, sms'en, WhatsApp, Facebook, Skype, FaceTime en ga zo nog maar even door: de opties om met familie en vrienden in contact te blijven zonder elkaar fysiek te zien, zijn legio. We komen onze luie zetel daarom minder vaak uit, klinkt het wel eens cynisch, maar die mythe blijkt niet te kloppen. Volgens onderzoek van de universiteit van Kansas heeft toenemend gebruik van sociale media er niet voor gezorgd dat we minder face-to-face contact hebben. 

Spendeer je veel tijd op sociale media? Dan wil dat nog niet zeggen dat je minder persoonlijk contact hebt met je vrienden en familie, zo concluderen twee opvolgstudies van de universiteit van Kansas. "We willen daarom niet zeggen dat veel socialemediagebruik iets positiefs is, maar het is niet slecht op die manier dat mensen zouden denken," legt medeauteur van de studie Jeffrey Hall uit. 

Voor het eerste onderzoek vergeleken Hall en zijn collega's data van Amerikaanse jongeren tussen 2009 en 2011, met informatie over hun gebruik van sociale media en hoe vaak ze met vrienden en familie afspreken "in het echt". Er werd nergens een verband gevonden tussen een toename van het socialemediagebruik en minder face-to-face contacten. "Interessant om te zien, aangezien ons gebruik van sociale media op korte tijd sterk is toegenomen."

Voor de tweede studie analyseerde Hall het gebruik van sociale media van 116 vrijwilligers - de helft volwassenen en de helft universiteitsstudenten. Ook daar ontdekten ze dat het regelmatig gebruiken van sociale media geen invloed had op persoonlijk contact. "Gebruik je overdag veel sociale media, dan wil dat niet zeggen dat de kans kleiner is dat je 's avonds niet meer buiten komt," concludeert Hall. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gregoor Vogels

    Dit resultaat is te verwachten wanneer het onderzoek gebeurt door mensen die zelf deel uitmaken van de generatie mediaverslaafden. Zij weten niet beter en hebben de tijd van de echte sociale contactengeneratie niet meegemaakt... helaas. Kijk maar eens wanneer mensen familibezoek hebben: samen zitten maar bijna allemaal met de smartphone erg asociaal bezig in de groep! Onbeleefd!!

  • Emi De graeve

    Bij onnodig gebruik een absolute tijdswreker waar je vierkante ogen van krijgt.