Wetenschappers hebben 4 grote persoonlijkheidstypen ontdekt

Getty Images
Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Zou je denken, want volgens wetenschappers aan de Northwestern-universiteit zijn er maar vier verschillende persoonlijkheden. Voor het onderzoek werden 1,5 miljoen mensen bevraagd. Hun opvallende conclusie is dus niet zomaar van de pot gerukt.

Al decennialang proberen psychologen en onderzoekers ons op te delen in verschillende ‘persoonlijkheidstypes’ en het is niet de eerste keer dat er uitgekomen wordt op (maar) 4 verschillende. Ook de beroemde Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung predikte jaren geleden al dat er 4 psychologische functies bestaan in de manier waarop mensen de wereld waarnemen en dat iedereen een duidelijke voorkeur heeft voor één daarvan. Ook de universiteit van Madrid deelde mensen, na onderzoek bij 500 proefpersonen, op in 4 types.

Het onderzoek van de Northwestern-universiteit is echter veel grootschaliger en daarom meteen ook realistischer dan de voorgaande. Maar liefst 1,5 miljoen mensen over heel de wereld hebben een vragenlijst ingevuld die de onderzoekers hadden opgesteld. Hun antwoorden werden daarna door een algoritme gehaald, dat deze gigantische hoop aan informatie uiteindelijk opdeelde in 4 brede persoonlijkheidstypes: gemiddeld, gereserveerd, rolmodellen en egocentrisch.

Het algoritme baseerde zich daarvoor op de theorie van de Big Five: 5 dimensies waarmee de persoonlijkheid van iemand beschreven kan worden. Afgaande op in hoeverre de dimensies van toepassing zijn op een persoon. Het gaat om extraversie, servicegerichtheid (anderen helpen), zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en open staan voor nieuwe ervaringen en andere meningen.

De 4 persoonlijkheidstypes

1. Gemiddeld

Het ‘gemiddelde’ persoonlijkheidstype komt het meest voor, zoals de naam eigenlijk ook al suggereert. “Ik ga er vanuit dat een typisch persoon in deze groep zit,” zegt auteur van de studie Martin Gerlach. Mensen die uitkomen bij dit type, scoren hoog op emotionele instabiliteit en extraversie, maar laag op openheid voor nieuwe ervaringen.

2. Rolmodellen

De rolmodellen aan de andere kant scoren laag op emotionele instabiliteit, maar hoog op alle andere dimensies. Captain America (een superheld uit de strips van Marvel Comics, n.v.d.r.) is volgens Gerlach een goed voorbeeld van een ‘rolmodel’. Iemand die afhankelijk is van anderen, maar tegelijkertijd de kwaliteiten van een goede leider heeft.

3. Gereserveerd

Wie in de categorie gereserveerd valt, is emotioneel stabiel, maar scoort laag op openheid. Ze zijn aangenaam in de omgang en bewust van zichzelf, maar helemaal niet extrovert. In deze categorie zitten de meest verschillende mensen op vlak van leeftijd en geslacht.

4. Egocentrisch

Tenslotte zijn er nog de egocentrische types, die hoog scoren op extraversie en minder dan gemiddeld op de dimensies openheid, anderen helpen en zorgvuldigheid. “Dit zijn de mensen waar je niet mee wil omgaan,” aldus de auteur van de studie. Tienerjongens zijn oververtegenwoordigd in deze groep.

De onderzoekers benadrukken wel dat persoonlijkheidstypes kunnen veranderen, en dat dat vooral het geval is bij tieners die wat ouder worden. “Wanneer we naar grote groepen mensen kijken, is het duidelijk dat er bepaalde trends zijn, maar ook dat sommigen erin slagen om karaktereigenschappen te veranderen als ze ouder worden,” aldus Luis Amaral, een andere auteur van de studie. “Dit kan een volgend interessant onderzoeksonderwerp zijn”. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Dat zijn opvattingen van de jaren 60, de "grote " Freud wist het allemaal te zeggen, en zijn volgelingen....4 persoonlijkheden, wat een giller.....schizofrenie niet inbegrepen

 • Christiane Baghus

  En hoe zit het dan met de 9 enneagramtypes, die zijn volgens mij toch gedetailleerder.

 • Ivo Van damme

  Het enniagram vind ik nog altijd de beste profiler van allemaal .

 • Henri Troyat

  Wat zijn dit voor dwaze types. Klopt naar mijn ervaring niks van in de echte wereld.

 • Ronald Van Beneden

  Nog enkele te gaan en ze zijn zo slim als duizenden jaren geleden in China of India. Als ik het zo lees hebben de wetenschappers niks ontdekt maar gewoon enkel lijsten door de computer gestoken en dat is dan de wetenschap.