Weg met sletvrees: de slet bestaat niet

AFP
Voordat de schutter van Santa Barbara, Elliot Rodger, zeven mensen zou molesteren in zijn razernij, zwoer Rodger dat hij "iedere verwende, blonde slet zou afslachten". Omdat diezelfde 'sletten' niet met hem wilden slapen. Maar wat is dat eigenlijk, een slet? In de eerste plaats een inhoudloos begrip. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarover nieuwsplatform The Atlantic bericht.

Januari 2013. De Facebookgroep 'Antwerpse hoeren' brandmerkt bijna dertig jonge meisjes ongevraagd als slet. Voor de haatpagina was een pruilmondje of een decolleté meer dan genoeg om veelal minderjarige meisjes door het slijk te halen. Vooral meisjes die met nog andere problemen, op school dan wel thuis, kampten, werden het slachtoffer.

Dat meisjes van lagere komaf meer risico lopen om als 'slet' bestempeld te worden, dat blijkt nu ook uit onderzoek van de Amerikaanse Elizabeth Armstrong en Laura Hamilton, beiden professoren sociologie. Armstrong en Hamilton hebben participatief onderzoek naar de attitudes van studenten verricht. In het hol van de leeuw: de universiteitscampus. De twee interviewden 53 meisjes vijf jaar lang, van hun eerste uniefjaar tot hun vertrek richting arbeidsmarkt. Uit hun interviews is gebleken dat economische ongelijkheid een bepalende factor is in de manier waarop vrouwen over gepast seksueel gedrag praten.

Soa-koninginnen
Maar rijk of niet, bijna de hele groep meisjes bezondigde zich aan sletvrees, zeg maar het denigreren van andere vrouwen omwille van hun, al dan niet vermeend, actieve seksleven. Hun beschuldigingen van sletterigheid staafden ze met andere persoonlijke kenmerken van de 'slet' in kwestie zoals onaantrekkelijkheid of gemeenheid.

De Nederlandse documentairemaakster Sunny Bergman draaide een documentaire over het fenomeen van sletvrees. "In onze beeldcultuur zijn vrouwen uitdagend en sexy, maar als wij ons daarnaar gedragen, noemen ze je meteen een slet of een soa-koningin en word je bang dat geen enkele jongen je nog als vriendin wil", aldus Bergman een tijdje terug in Humo.

Verbaal zakmes
Eén van de meest verbazingwekkende conclusies van de studie bij de Amerikaanse studenten luidt dat, ondanks hun hardnekkige sletvrees, geen enkele van de meisjes met een overtuigende definitie van een 'slet' over de brug kon komen. Onderzoekers Armstrong en Hamilton formuleren het als volgt: "Hoewel vrouwen echt overtuigd zijn dat sletten bestaan, baden hun beschrijvingen in zodanige vaagheid dat we gerust kunnen spreken over een mythe. De mythe van de slet."

De term is zo vaag dat niemand nog weet wat er eigenlijk onder begrepen wordt. 'Slet' is gewoon een samenraapsel van gelijkaardige woorden die allen een tikkeltje vrouwenhaat aan zich hebben kleven, een verbaal zakmes waar mensen gretig van gebruik maken om (andere) vrouwen in hokjes onder te brengen en hiërarchieën te creëren. Kortom, onvervalste sletten bestaan niet, maar de verwoestende gevolgen van sletvrees, die zijn er wel.