We moeten niks: "Stop met dat woord te gebruiken, je saboteert jezelf"

Thinkstock
Nieuwjaar loert al om de hoek, dus de kans is groot dat jij ook ergens een lijstje hebt opgesteld met doelen voor het nieuwe jaar. Al moeten we daarbij opletten voor één grote valkuil: het woord 'moeten'.

Volgens auteur van het boek 'How to Get Sh*t Done', Erin Falconer, zou dat simpele woordje ervoor zorgen dat we onze doelstellingen zelden halen. "Het impliceert verwachtingen én verplichtingen, en hangt dan ook nauw samen met schuldgevoelens, en zelfs het gebrek aan vastbeslotenheid."

Mogelijkheid in plaats van realiteit

'In 2018 moet ik meer tijd maken voor vrienden en familie' mag dan wel klinken als een beslissing, het gebruik van het woord 'moet' beschrijft eerder een mogelijkheid dan een realiteit, legt Falconer uit. Bijvoorbeeld: 'ik moet gezond eten' heeft een heel andere betekenis dan 'ik eet gezond'. Het laat nog ruimte voor andere opties, zoals bijvoorbeeld frietjes of een stuk pizza. Bovendien zou het negatieve gevoelens in de hand werken, net omdat het zo'n verplichtend karakter heeft.

Luidop tegen jezelf zeggen dat je die mails nog moet beantwoorden, heeft dus geen enkele zin. Integendeel. "Het feit dat je 'moeten' gebruikt wil net zeggen dat je er eigenlijk geen zin in hebt, of eerlijk gezegd toch niet echt van plan bent om het te doen."

Gespleten focus

"Je moet er eens op letten," aldus de auteur. "Wanneer we ergens zin in hebben of naar uitkijken, gebruiken we zelden het woord 'moeten'. Logisch ook. We zeggen eerder "Ik moet de badkamer nog poetsen" dan "Ik moet een paar dagen naar Disneyland." Maar net daardoor wordt dat lastige klusje of die taak nóg vervelender. Je weet dat je het nog moet doen, en dat kan erg uitputtend werken. Volgens Falconer heeft dat alles te maken met een 'gespleten focus'.

"Door het woord 'moeten' te gebruiken, dwingen we onze hersenen om op twee plaatsen tegelijk te zijn," legt hij uit. "Daardoor zullen we bij andere klusjes of taken nooit het gevoel hebben dat we in onze opzet geslaagd zijn, want onze hersenen zijn immers nog steeds bezig met dat andere dat we nog moeten doen."

Dus in plaats van steeds maar bezig te zijn met dingen die je nog zou moeten doen: doe ze gewoon. Je zal er jezelf dankbaar om zijn.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeanne Delvoy

  Goede raad van oma;moeten is dwang en willen is kinderzang.

 • Eric Says

  Ha ! Het nieuwste mirakel. Ik eet een bord friet, en als ik nu niet zeg: 'Ik moet gezonder eten', maar ik zeg: 'Ik eet gezond', dan is dit ineens een verantwoorde maaltijd? Goeie tip, dankuwel!

 • Philomena Vanderweyen

  Deze techniek pas ik al jaren toe,wanneer iemand tegen me zegt dat ik iets MOET doen antwoord ik steeds"het enige wat ik moet is sterven".

 • Hugo Bom

  En toch zijn er bepaalde zaken in het leven die je moet doen. Als we alles laten vallen en niks nog moeten doen, dan word het een puinzooi. Er zijn nu eenmaal verplichtingen waar je aan moet voldoen. En ja, ook naar de wc moet je gaan tenzij je met een broek vol puinhoop wilt rondlopen.

 • raf peeters

  Ze kunnen misschien de regering eens daarvan overtuigen ,van die MOETEN we constant,vooral betalen.