Wat lachen met overgewicht doet met een mens

THINKSTOCK
Nu zwaarlijvigheid steeds meer mensen treft, groeit 'fat shaming' uit tot een steeds zorgwekkendere trend in onze samenleving. Mensen discrimineren op basis van hun uiterlijk is wellicht van alle tijden, maar onderzoek bij 6.000 volwassenen wijst uit dat lachen met overgewicht een veel zwaardere impact heeft op de mentale en fysieke gezondheid dan bijvoorbeeld seksisme of racisme.

Het is niet moeilijk om in te zien dat het bekritiseren van iemands uiterlijk onmiddellijk een negatieve impact kan hebben. Naast emotionele pijn en een verstoten gevoel, zou spotten met bijvoorbeeld overgewicht ook op lange termijn heel wat schade kunnen verrichten.

Fat shaming
De reden waarom harde kritiek op iemands gewicht zo zwaar aankomt, is omdat het in tegenstelling tot je geslacht, afkomst of geaardheid, een veranderlijke factor is. De drukkende gedachte dat we tot op zekere hoogte iets kunnen veranderen aan de eigenschap die bekritiseerd wordt, maakt ons gevoeliger voor de negatieve effecten van vooroordelen en pestgedrag. Hierdoor zorgt onder meer 'fat shaming' voor een grotere weerbots op de emotionele en fysieke gezondheid. Hetzelfde geldt uiteraard voor spotten met ondergewicht.

Negatief
Uit de studie bij 6.000 volwassenen aan Florida State University College of Medicine blijkt dat mensen die uitgelachen worden omwille van hun gewicht de eigen gezondheid veel slechter inschatten, meer kampen met allerlei kwalen, minder tevreden zijn over hun leven en zich vaker eenzaam voelen. Deze negatieve mentale spiraal werkt leren omgaan met een medische oorzaak van zwaarlijvigheid of volharden in een gezonder dieet en voldoende lichaamsbeweging uiteraard niet in de hand.