Wat je nooit moet zeggen tegen een depressief persoon

Psycholoog Huub Buijssen legt uit hoe je begripvol communiceert met een depressieve naaste

Thinkstock
Wat zeg je tegen een depressieve dierbare die zijn bed niet uit wil komen? Psycholoog Huub Buijssen (64) schreef een handleiding. Want als naaste ben je écht belangrijk voor het herstel.

In Vlaanderen krijgt 20 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen ooit in hun leven te maken met een vorm van depressie. Wat doe je als het om je beste vriend gaat? Met rust laten, omdat hij dat vraagt? Of juist niet? En wat zeg je tegen je depressieve partner die zijn bed niet uit wil komen? Psycholoog Huub Buijssen schreef een handleiding: Als een dierbare depressief is.

"Toen mijn vader op zijn 60ste dementie kreeg en depressief werd, zei hij tegen mijn moeder: pak de bijl en hak mijn hoofd eraf. 

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Christel Saenen

  @Geert Matthys: wil gerust je klankbord zijn, weet wat het is..

 • Geert Matthys

  Ik zit ook eenzame dood af te wachten, voorlopig kan ik nog wat sporten en oppervlakkige interactie daardoor aangaan, maar het grote niets wenkt, nooit gezien door anderen.

 • Lily liken

  Uitleggen is makkelijk . Er al 40 jaar mee leven (zoals ik) , dat is héél andere koek dan U tong laten rollen meneer .

 • Lily liken

  Luister enkel naar raad van een persoon die ECHT met een depressief iemand leeft. En niet naar iemand die ervoor gestudeerd heeft . Een Psycholoog heeft enkel mooi praten . (ik leef er al 45 jaar mee) . En als ge die moet geloven dan ben je niet goed bezig . Enkel U centjes en die van U zieke partner zien ze komen . Denken jullie echt dat iemand U wil helpen ??? Op het laatste van de rit zien ze U zelfs niet lopen .