Wat je nooit moet zeggen tegen een depressief persoon

Psycholoog Huub Buijssen legt uit hoe je begripvol communiceert met een depressieve naaste

Thinkstock
Wat zeg je tegen een depressieve dierbare die zijn bed niet uit wil komen? Psycholoog Huub Buijssen (64) schreef een handleiding. Want als naaste ben je écht belangrijk voor het herstel.

In Vlaanderen krijgt 20 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen ooit in hun leven te maken met een vorm van depressie. Wat doe je als het om je beste vriend gaat? Met rust laten, omdat hij dat vraagt? Of juist niet? En wat zeg je tegen je depressieve partner die zijn bed niet uit wil komen? Psycholoog Huub Buijssen schreef een handleiding: Als een dierbare depressief is.

"Toen mijn vader op zijn 60ste dementie kreeg en depressief werd, zei hij tegen mijn moeder: pak de bijl en hak mijn hoofd eraf. 

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alex Herniatinsky

  Lily, geert , christel@ Iemand die nooit depressief geweest is of nog steeds is kan hierover totaal niet meepraten.. ik weet waarover ik praat! Dikwijls moeite om m'n bed uit te komen. Maar daar wordt veel mee gelachen of nog erger... ze duwen nog een mes in je rug ipv je te steunen. Hier zijn geen woorden voor om neer te pennen in een boek

 • pieter de ryck

  Altijd weg gelachen tot ik het zelf tegen kwam, was er tijdig bij maar je moet het meegemaakt hebben om het te weten!

 • Christel Saenen

  @Geert Matthys: wil gerust je klankbord zijn, weet wat het is..

 • Geert Matthys

  Ik zit ook eenzame dood af te wachten, voorlopig kan ik nog wat sporten en oppervlakkige interactie daardoor aangaan, maar het grote niets wenkt, nooit gezien door anderen.

 • Lily liken

  Uitleggen is makkelijk . Er al 40 jaar mee leven (zoals ik) , dat is héél andere koek dan U tong laten rollen meneer .