Wat je kapsel over je persoonlijkheid verklapt

De korte lokken van Jennifer Lawrence, de roze coupe van Nicole Richie en de krullen van Rihanna.
Photo News De korte lokken van Jennifer Lawrence, de roze coupe van Nicole Richie en de krullen van Rihanna.
Haar is zoveel meer dan een look: het kan een reflectie of een bevestiging zijn van wie je bent. Soms kan je kapsel zelfs voor je spreken, ook al zeg je zelf niets. Geen enkel ander lichaamsdeel kunnen we zo snel aanpassen als onze lokken. Daarom zien we het als een reflectie van de persoonlijkheid en een veruiterlijking van onze identiteit.

Angela de Joseph, beautyredactrice voor het magazine Essence, zegt dat dames met krullen niet zo ernstig als dames met stijl haar genomen worden. Een recht kapsel wordt vaker als conservatief beschouwd, krullend haar zien wel als een teken van nonchalance.

Een korte coupe kan een manier zijn om de wereld te tonen hoe sterk je bent. Het kan een teken van zelfvertrouwen zijn, het bewijst dat deze vrouw niets te verbergen hebt. Gedragsexperte Jo-Ellan Dimitrius: "Mannen verkiezen lang haar omdat ze het sexy vinden. Kort haar bij een vrouw wordt alleen als aantrekkelijk ervaren als ze slank is."

Lang haar op de werkplek kan onbewust een boodschap naar collega's uitsturen. Korte lokken ogen professioneler. Er wordt verwacht van vrouwen om vrouwelijk te zijn, maar ze moeten ook aan de mannelijke normen voldoen op de werkplek. Want de realiteit is dat vrouwen nog steeds vaak samenwerken met mannelijke bazen.

De knappe blondine Reese Witherspoon.
photo_news De knappe blondine Reese Witherspoon.

Dimitrius zegt dat studies hebben aangetoond dat blond in verband wordt gebracht met actrices, sexy en energieke dames, maar vaak niet met wetenschappelijke genieën. Brunettes worden ook als sexy beschouwd, maar ze lijken ernstiger en ze hebben een mysterieuze uitstraling. Roodharigen worden in verband met een vurig temperament, blondines hebben vaak een sexy, maar minder intelligent imago.

Dames die vrede hebben genomen met hun grijze lokken en hun natuurlijke kleur niet langen willen verdoezelen, maken een erg zelfzekere indruk. Het is nog steeds een ongewone keuze om voor natuurlijk grijs te gaan. Je hebt heel wat zelfvertrouwen nodig om dan niet naar de haarverf te grijpen, want mensen associëren grijs nog altijd ouderdom.

Ongewone kleuren worden als een uiting van rebellie gezien. Dames met groen, paars of blauw haar lijken de aandacht naar zichzelf te willen trekken. Vaak zijn het mensen die in het oog springen als actrices en YouTube-sterren. Het zorgt voor een jongere look, maar het past niet meteen met op de bedrijfswereld.

Als je je identiteit wil veranderen of je wil dat je omgeving anders naar je kijkt, dat kan een drastische haartransformatie daarbij helpen. Je kan het afscheren, voor een hanenkam gaan of experimenteren met paarse verf. Een ander kapsel kan je uit de massa doen springen.

Helen Mirren staat beelding met haar natuurlijk grijze lokken.
photo_news Helen Mirren staat beelding met haar natuurlijk grijze lokken.