Waarom we zo schaamteloos smullen van programma's als Temptation Island

Temptation Island - Fabrizio en Danielle
RV Temptation Island - Fabrizio en Danielle
Als onze beste vriend(in) bedrogen wordt, bieden we vol oprecht medeleven een schouder om op te huilen aan. Waarom vinden we het dan zo leuk om op televisie koppels te zien liegen, bedriegen en uit elkaar gaan bij Temptation Island? Nu.nl vroeg het aan mediapsycholoog Mischa Coster en televisiewetenschapper Maarten Reesink

We smullen van mannen en vrouwen die op televisie een scheve schaats rijden, terwijl je zelf vurig hoopt dat niemand die je graag hebt het ooit hoeft mee te maken - inclusief jezelf. Volgens mediapsycholoog heeft dat alles te maken met de onrealistische situatie die geschept wordt. Je krijgt in het programma een kijkje in een andere wereld. "Wat in Temptation Island gebeurt, is geen realistische situatie en normaal niet 'toegankelijk' voor mensen. Nu wel," vertelt hij aan Nu.nl. De regie en montage maken alles nog eens extra sappig, waardoor het leuk wordt om naar te kijken. 

"Dit zou ik nooit doen"

We doen als kijker aan een soort voyeurisme, waarbij we mee spioneren in het leven van anderen. Dat levert meteen ook gespreksvoer op aan de koffieautomaat. We kunnen eens goed roddelen over wat die mensen doen, want ze zullen het toch nooit te horen krijgen, vult televisiewetenschapper Maarten Reesink aan. "We smullen vooral van programma's waarin 'rare mensen' zitten die dingen doen waarvan mensen denken: dat zou ik zelf nooit doen." Toch kunnen we tegelijkertijd ons ook identificeren met de deelnemers en er zelfs met meeleven. Het programma vormt een uitvergroting van wat velen in het echte leven al eens hebben meegemaakt, namelijk bedrog en een relatiecrisis.  "De casting zorgt ervoor dat er altijd wel iemand tussenzit voor wie je sympathie hebt. Naarmate we ons met iemand identificeren, wordt ook de empathie groter," verklaart Coster. 

Gedrag normaliseren

Het lijkt onschuldig om je te verkneukelen op het liegen en bedriegen van andere koppels, maar Coster ziet er ook een negatief kantje aan. "Ook al weten mensen dat het maar televisie is, er wordt wel een norm gezet hoe makkelijk je met een relatie kunt omgaan. Mensen zijn pienter genoeg om te beseffen dat het om een niet-alledaagse setting gaat. Maar als je misschien al twijfelt aan je relatie, geeft Temptation Island je wellicht dat duwtje om in de kroeg iemand aan te spreken", zegt Coster. 
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Renate Depuydt

  Ik vind het best wel grappig dat iedereen die hier reageert "nog nooit gekeken heeft". Waarom lezen jullie dan artikels erover en reageer je er dan nog op ook?! Pfff...beetje hypocriet van sommige denk ik...

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Een Zoo aan met alcohol volgegoten openspattende geilheid. Wel tot hier toe telkens ferm geschaterd met de decoratief uitgestalde, hexibitionistische naieviteit.

 • Patrick Kelchtermans

  Ik kan niet kijken, ga kapot van plaatsvervangende schaamte, maar ik merk aan de wekelijkse temptation-besprekingen aan de middagtafel dat veel collega's er gek op zijn omdat zij in vergelijking met de deelnemers veel slimmer en normaler en succesvoller zijn in alle aspecten van het leven, niet alleen relaties. Het is keihard lachen met kwetsbare mensen die niet in de gaten hebben hoe belachelijk ze zichzelf maken. Tragisch eigenlijk.

 • Edmond Dillien

  Kan er niet over meepraten want dit is een van de "zap weg" favorieten hier ! En de "WE" uitspraak , als de schrijvers hiermee zichzelf bedoelen is het O.K. maar WIJ hier vallen daar zeker niet onder. Er word wel veel reclame voor gemaakt en dat maakt bij mij de gedachte los, "het verkoopt niet goe want er is veel reclame rond", maar ieder wat wils en zij die zich ermee kunnen amuseren doen maar.

 • eric debanne

  WE. : ????? Denkt het niet ! Gek moet je zijn om naar zo'n marginaal programma te willen kijken !