Waarom we massaal 'selfies' maken

THINKSTOCK
Het Woord van het Jaar 2013 is zeker niet uit de lucht gegrepen. Van presidenten tot de paus, vrijwel iedereen lijkt selfie-kriebels te hebben. Alleen al op Instagram staan momenteel 62 miljoen foto's met als tag 'selfie'. Doe daar nog Facebook en Twitter bij, en de trend is niet meer te overzien. Hier volgt een theorie over de aantrekkingskracht van deze populaire zelfportretten.

In Van Dale staat de 'selfie' omschreven als een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite. Het grote verschil met een traditioneel zelfportret lijken dus puur het medium en de sociaal gedreven distributiemethode te zijn.

Sociaal
Psychologe Dr. Pamela Rutledge doet uit de doeken waarom 'selfies' zo onweerstaanbaar zijn. "Biologisch gezien is sociale bevestiging een reële nood. Er is zelfs een regio in het brein volledig gewijd aan sociale activiteit", verklaart ze. Het posten van zelfportretten om likes te ronselen op sociale media is dan ook de virtuele en moderne variant van de foto's die vanaf de 19de eeuw genomen werden met spiegels en zelfontspanners.

Controle
Iets wat de selfie volgens Rutledge zo aantrekkelijk maakt, is het feit dat je veel controle hebt over de beelden. "Het feit dat je zowel fotograaf als onderwerp bent, zorgt voor een gevoel van vrijheid", stelt ze. Ondertussen doen al ontelbare theorieën de ronde over de negatieve en/of positieve impact van de selfie-gekte. Als we Rutledge mogen geloven, zijn er in feite maar twee regels belangrijk voor het maken van wat zij een "gezonde selfie" noemt.

Gulden regels
* Post niets online (tekst en/of beeld) dat je (groot)moeder of toekomstige baas niet zou mogen zien, zeker bij selfies.
* Hou rekening met de omvang van het gekozen platform. Je vergeet namelijk al snel dat je foto's en statusupdates zelden maar met een paar mensen deelt.

"Uiteindelijk draait het allemaal om een goede balans. Er zit creatief potentieel in selfies als ze juist worden gemaakt. Om ons goed te voelen, hebben we nood aan onszelf te ontdekken. De selfie zou wel eens het moderne ritueel kunnen zijn om precies dat te doen", besluit Rutledge.

THINKSTOCK