Waarom we knapper lijken als we een glaasje op hebben

thinkstock
Na een glaasje bubbels in de spiegel kijken en denken bij jezelf dat je er best oké uitziet: het zit niet helemaal tussen je twee oren. Een experiment van de Universiteit van Bristol in Groot-Brittannië concludeert dat we net iets aantrekkelijk ogen als we een lichte hoeveelheid alcohol hebben gedronken. Met de nadruk op "lichte hoeveelheid", welteverstaan.

Nu we jullie aandacht hebben, toch eerst even een kleine illusie doorprikken: het is niet zo dat alcohol drinken er vanzelf voor zorgt dat je er een stuk beter uitziet. En zeker niet als je na dat eerste glas nog een tweede en derde bestelt. Onderzoek concludeert namelijk dat een kleine hoeveelheid alcohol ons knapper maakt, maar die aantrekkelijkheidsdactor is niet recht evenredig met het aantal biertjes. Met andere woorden: je wordt niet knapper bevonden naarmate je meer drinkt - integendeel.

Betere doorbloeding

Maar een kleine hoeveelheid alcohol geeft je gezicht dus wél een extra glans, aldus hoofdonderzoeker Marcus Munafo. Een glaasje zorgt ervoor dat de bloedvaten net onder je huid eventjes verwijden. Je wangen zijn daardoor beter doorbloed, waardoor je begint te blozen. "Een goede doorbloeding is in het dierenrijk een signaal dat je vruchtbaar bent," zegt hoofdonderzoeker Munafo. "Daardoor zou het kunnen dat bij mensen die rode wangen ook als een extra aantrekkelijk signaal worden opgevat." Ook de spieren in je gezicht ontspannen onder invloed van wat alcohol, waardoor wat losser word en makkelijker lacht. Ook dat heeft invloed op je aantrekkelijkheid.

Een glaasje zorgt ervoor dat de bloedvaten onder je huid verwijden, met blozende wangen tot gevolg.

Hoofdonderzoeker Marcus Munafo

Foto-experiment

De onderzoekers komen tot hun conclusie op basis van een foto-experiment. Daarin lieten ze aan proefpersonen foto's zien van 40 mensen in drie verschillende toestanden, telkens tegen dezelfde witte achtergrond. Op de eerst foto neutraal, een tweede na een kleine hoeveelheid alcohol, en de derde foto na nog meer alcohol. De tweede foto werd telkens als het meest aantrekkelijk bestempeld, maar de derde foto werd net minder goed beoordeeld. "Wanneer je te veel onder invloed bent, ga je waziger uit je ogen kijken en dat is juist minder aantrekkelijk," aldus Munafo. Met Tournée Minérale nog in het achterhoofd, blijft gematigd drinken dus in alle opzichten een goed idee.