Waarom we 'auw' roepen als we pijn hebben

Shutterstock
"Auw!", het is eruit voor je het weet bij een plotse pijnscheut. Toch heeft zo'n impulsief kreetje zijn nut, want het zorgt ervoor dat we effectief minder pijn ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Singapore.

55 studenten van de universiteit van Singapore namen delen aan een pijnexperiment. Ze moesten hun hand zo lang mogelijk in een kom met ijskoud water stoppen, terwijl een timer registreerde hoe lang ze dit konden volhouden. Een deel van de proefpersonen werd verplicht dit in stilte doen, terwijl een ander deel de toestemming kreeg om 'auw' te roepen bij het contact met het ijskoude water. Daaruit bleek dat de 'auw'-roepers hun hand langer in de kom konden houden.

Pijngrens opkrikken
Op basis van dit kleinschalige onderzoek concluderen de wetenschappers dat onze pijntolerantie de hoogte in gaat als we 'mogen' roepen bij een pijnscheut. Dat verklaart deels waarom we de bijna niet te onderdrukken reflex hebben om onze stem te verheffen bij pijn.

Eerdere wetenschappelijke verklaringen wezen al op het biologische nut van een pijnkreet. In noodsituaties helpt zo'n uitroep om anderen te waarschuwen voor gevaar, of om hulp in te roepen.

De wetenschappers zelf benadrukken dat er meer onderzoek moet gebeuren om te analyseren wat er exact in onze hersenen gebeurt en waarom onze pijn minder erg aanvoelt. Dit kleinschalige onderzoek is alvast een stap in de goede richting. En een prima excuus om onze keel open te zetten als er nog eens iemand op onze teen gaat staan.