Waarom vliegt de tijd sneller
als je ouder wordt?

Getty Images
Toen je op school zat, leek een schooljaar wel een eeuwigheid te duren. Maar nu je wat ouder word, vervliegen de jaren als vlinders op een korenveld. Nog maar pas was het Pasen en het is alweer tijd om de kerstboom te tooien. Hoe komt het dat de tijd steeds sneller lijkt te gaan als je ouder wordt?

«Tijd», schrijft de dichter Gerrit Krol ergens, «is een kettinkje dat je om je vinger slingert. Maar waarom slingert dat kettinkje steeds sneller?» Niet alleen dichters, maar ook wetenschappers hebben zich over de vraag gebogen waarom de tijd steeds sneller lijkt voort te jakkeren. Ze legden een drietal mechanismen bloot die kunnen verklaren waarom je verjaardag elk jaar sneller lijkt te komen.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  Het is een combinatie van 1 en 3. Om in het midden te laten of tijd wel bestaat, wetenschappers zijn het er niet over eens, kunnen we "tijd" alleen meten aan het verleden en niet aan de toekomst. Dus als je 5 jaar bent is inderdaad 1 jaar 1/5e van je leven en ben je 50 jaar is 1 jaar 1/50e van je leven. Tenslotte is er de perceptie dat verveling minder tijd kost dan dat je met veel zaken bezig bent ook een waarheid. We kregen er zelfs reeds les over 50 jaar terug.

 • Imane Akouz

  Als kind heb je maar school of een hobby. Als volwassen komt er veel meer bij kijken je moet werken en als je dan kog kinderen hebt die moet je dan nog verzorgen we doen gewoon meer daarmee lijkt het dat de tijd rap gaat we doen gewoon veel meer dan dat de tijd het toe laat.

 • robert van puyenbroeck

  We hebben wat meer tijd om naar de klok te kijken en vergeten dat we een kwartiertje geleden al gekeken hebben.

 • Veerle Vandenbulcke

  Volgens mij is het "maar nu je wat ouder wordt"...

 • Herman Hermans

  Nochtans duren de uren op mijn werk langer en langer naarmate ik ouder wordt!