Waarom ook volwassenen nog steeds last hebben van terug-naar-school-stress

thinkstock
Gisteren was eigenlijk nog maar een proevertje. Maandag begint het echte werk en rinkelt de schoolbel definitief. Maar niet alleen kinderen sidderen en beven bij de eerste schooldag, ook heel wat volwassenen ervaren nog steeds terug-naar-school-stress.

Ongeacht hoe lang het al geleden is dat jij nog op de schoolbanken plaatsnam, blijft het normaal om je nog steeds onbehaaglijk te voelen wanneer de eerste schooldag eraan komt, legt klinisch psycholoog Josh Klapow uit. "School heeft niet alleen een immens deel van ons leven uitgemaakt, het valt ook precies in de levensperiode wanneer we het meest beïnvloedbaar zijn," aldus de psycholoog.

Overspoeld door herinneringen

"Om het even welke omgeving waar we meer dan 8 uur per dag doorbrengen, zal een rol spelen in wie we zijn, hoe we denken en hoe we ons voelen," legt hij meer in detail uit. "Zeker als dat in je jeugdjaren valt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat die herinneringen ons plots weer overspoelen wanneer een nieuw schooljaar begint. Die herinneringen, goede of slechte, kunnen ons dan in een bepaalde emotionele toestand brengen. Voor sommigen is dat stress, voor anderen nostalgie, een beetje paniek of gewoon heel veel enthousiasme."

Zomer versus winter

Maar ook de periode zelf speelt een rol, verduidelijkt Klapow. "De overgang van de zomer naar de herfst is voor velen an sich al een spannende periode. In de zomer draait alles rond nostalgie, we denken terug aan de tijd waarin we zorgeloos vakantie hadden. Het nieuwe schooljaar is voor velen het startsein om terug aan het werk te gaan. Dat impliceert dat de tijd ons inhaalt. Kinderen worden ouder, het leven gaat weer door."

Vooral ouders zijn gevoelig voor het befaamde terug-naar-school-syndroom. "Kinderen zijn vaak een spiegel van onze eigen jeugdherinneringen," vertelt Klapow. "Als je dan zelf een kind hebt dat naar school gaat, word je heen en weer geslingerd tussen je rol als ouder en de ervaringen van je kind langs de ene kant, en je eigen herinneringen en emoties langs de andere kant."

Rouwproces

Op zich is een gezonde dosis stress bij de eerste schooldag natuurlijk niets om je zorgen over te maken. Maar veel ouders vinden het moeilijk om die twee dingen van elkaar te scheiden, en projecteren daarom soms hun eigen zorgen op hun kinderen, waarschuwt de psycholoog. "Dan kan het gebeuren dat ze hun kind forceren om bijvoorbeeld aan sport te doen, omdat ze dat zelf graag deden. Of ze dwingen hen om op een bepaalde manier gekleed te gaan omdat ze niet willen dat hun kroost geplaagd wordt. En je hebt natuurlijk ook de ouders die willen dat hun kind uitblinkt in een bepaald vak, omdat ze daar zelf de bolleboos in waren, of net helemaal niet."

Zijn gouden raad? "Leer je eigen herinneringen en gevoelens herkennen en aan de kant schuiven, om je te focussen op die van je kind. Maar geef jezelf ook de tijd om even te rouwen, hetzij om die zorgeloze zomerperiode, of om je jeugd die ondertussen alweer zo lang voorbij is. Het is normaal dat je je even droevig voelt, maar weet dat dit deel uitmaakt van het normale proces van nostalgie en overgang. Het gaat voorbij, en je raakt snel weer aangepast aan het nieuwe ritme. En tot dan mag je jezelf best tijd en ruimte geven om die gevoelens te verwerken."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.