Waarom lieve mensen minder verstandig omgaan met geld

Shutterstock, Unsplash, nina.be
Geld mag dan niet gelukkig maken, er goed mee om kunnen gaan wel. En daar zijn sommige mensen nu eenmaal beter in dan anderen. Volgens een studie van de Columbia Business School die werd gepubliceerd in Journal of Personality and Social Psychology heeft veel te maken met hoe lief je bent voor anderen.

“Eerder onderzoek suggereerde al dat lieve mensen vaak een lagere kredietscore en inkomen hebben. Daarom waren we benieuwd of een aangename en warme persoonlijkheid hebben ook invloed heeft op andere financiële aspecten en waarom juist”, legt Sandra Matz, hoofdauteur van de studie en professor aan de Columbia Business School, uit.

Voor het onderzoek werd data verzameld van meer dan 3 miljoen mensen uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waarbij verschillende methodes gebruikt werden: 2 online panels, een nationale enquête, gegevens van banken en ook geografische informatie. Met lief zijn wordt overigens de persoonlijkheidsdimensie ‘servicegerichtheid’ of in het Engels ‘agreeableness’ bedoeld. Mensen die vaak anderen helpen en minder met eigenbelang bezig zijn.

Op basis van de verzamelde gegevens ontdekten de onderzoekers dat mensen die veel met anderen inzitten, het inderdaad vaker financieel moeilijk hebben. Ze hebben minder spaargeld, meer schulden en zijn vaker wanbetalers. En dat heeft volgens hen veelal te maken met het feit dat ze minder om geld geven en daarom meer risico lopen om er ook minder goed mee om te kunnen. Bovendien vragen ze minder snel om opslag dan wie meer met zichzelf bezig is.

Toch is niet iedereen die aardig is, daarom ook gedoemd om het financieel moeilijk te hebben. Als je goed je boterham verdient én lief bent voor anderen, beland je veel minder snel in de problemen volgens de onderzoekers omdat je – logisch - geld genoeg verdient om de “nadelige” gevolgen van je aardige persoonlijkheid te compenseren. Daarmee bedoelen ze bijvoorbeeld vrienden trakteren of geld voorschieten.

In de verzamelde data zat onder andere ook een studie waarbij deelnemers 25 jaar lang gevolgd werden. Zo ontdekten de onderzoekers dat wie in zijn of haar kindertijd in de dimensie ‘servicegerichtheid’ ingedeeld werd, later inderdaad wat vaker financiële problemen heeft dan wie in een andere dimensie ingedeeld werd. Ook op grote schaal was de conclusie hetzelfde. Steden of dorpen waar mensen lief zijn voor elkaar, zelfs al is dat een perceptie van anderen, ervaren 50% vaker faillissementen dan andere gebieden.

Ingesteldheid veranderen

Volgens de onderzoekers ligt de oplossing bij het veranderen van je ingesteldheid. “Aangezien je moeilijk aan mensen kunt zeggen dat ze minder lief moeten zijn, is het daarom interessanter om deze mensen aan te moedigen om hun financiën op orde te krijgen zodat ze beter voor hun geliefden kunnen zorgen. Zij zijn namelijk eerder geneigd om anderen te helpen en dan pas zichzelf.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elke Claes

  Het gaat hier om wanbetalen door geldgebrek, niet door onwil.

 • ed Dams

  Ik heb ooit iemand geholpen, nu zit ik in schudbemiddeling, en word ik zwaar gestraft om lief geweest te zijn. Zit nu zelf zwaar in de problemen. Alleen ,ik vind niemand die lief is voor mij.

 • Charlotte De greef

  Een wanbetaler zijn is nochtans het toppunt van egoïsme.

 • Marc De Vos

  Ik geloof deze studie wel. Een kennis van mij heeft een zeer goede job maar o zo gierig en egoïstisch.

 • Guy Peeters

  Ik vind wanbetalers absoluut geen lieve mensen.