Exclusief voor abonnees

Waarom kunnen we soms niet op woorden komen?

-
Getty Images -
Iedereen kent het: je wilt een naam of woord zeggen, het ligt op het puntje van je tong, maar je kunt er niet opkomen. Irritant. Waar komt zo’n tijdelijke black-out vandaan? Het is toch geen voorbode van dementie?

Psychologen noemen dit het ‘puntje van de tong’- fenomeen. Iedereen heeft er in meerdere of mindere mate last van, want woorden liggen opgeslagen in ons geheugen en ons geheugen werkt nu eenmaal niet altijd perfect. Bovendien is het naar boven halen van namen, woorden en begrippen een complex proces. “Onze kennis van woorden bestaat uit verschillende stukjes die je allemaal bij elkaar moet brengen voordat je ze kunt uitspreken. Logisch dat dat proces weleens hapert”, zegt Antje Meyer, directeur van het Max Planck Instituut voor psycholinguïstiek. Meyer, ook hoogleraar, is gespecialiseerd in taalverwerking.

Je hebt 28% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erwin Fiers

    Heeft ook een andere benaming.Als je kalmeermiddelen neemt hebben die invloed op de REM-slaap die verantwoordelijk is voor o.a. opslaan van woorden.Het is vervelend maar je kan er niets aan doen.Geheugentraining kan wat helpen.

  • Leo Peeters -Duym

    Iedereen kent het fenomeen 'ik kan nooit op zijn naam komen' (nochtans is het een makkelijke naam die je al meermaals hebt uitgesproken en het gaat dan soms over iemand die je zelfs van gezicht kent.) Het is inderdaad niet duidelijk waarom ons mentale woordenboek soms hapert. Zeg maar: we weten er niets zinnigs over te vertellen.

  • raf janssens

    Ik wou een reactie schrijven en het woord ligt op het puntje van mijn toestenbord, maar het wil niet op het scherm komen.