Waarom je kanker geen strijd mag noemen

Thinkstock
Kanker met een 'strijd' vergelijken maakt dat slachtoffers zich schuldig voelen wanneer hun toestand achteruit gaat, daar waarschuwen Britse taalexperts voor.

Een kleinschalige studie aan de universiteit van Lancaster bij 200 patiënten, verzorgers en dokters heeft aangetoond dat kanker vergelijken met een strijd sommige patiënten kan helpen, maar dat het anderen het gevoel kan geven dat ze verantwoordelijk zijn voor hun aandoening. Uit onderzoek blijkt dat woorden die kanker als een vijand beschrijven vaak niet helpen en dat dokters zich moeten concentreren op hoe mensen kunnen leven met de ziekte.

Professor in de linguïstiek Elena Semino zegt: "Hoewel het goed bedoeld is, kan het effect van het oorlogsmetaforen schadelijk zijn. Veel patiënten zijn ongelukkig met de manier waarop over de ziekte gepraat wordt. De schuld wordt dan namelijk bij de patiënt gelegd, ze hebben het gevoel dat ze hebben opgegeven wanneer ze stervende zijn en dat ze niet hard genoeg hebben gevochten." Semino geeft het voorbeeld van Stephen Sutton die alles uit zijn leven heeft proberen te halen uit zijn ziekte. De patiënt zamelde 5 miljoen pond in voor het goede doel met een online blog en een campagne nadat hij de diagnose van colorectale kanker op 15 jaar kreeg.  

De academicus werkt nu aan een gids voor artsen en specialisten om hen te helpen betere woorden te kiezen in een gesprek met een patiënt. Daarin zal staan om enkel deze oorlogsmetaforen gebruiken als patiënten ze zelf in de mond nemen. "Voor sommigen is het motiverend om te horen dat ze in een strijd verwikkeld zitten, zij zeggen met trots dat ze vechters zijn. Ze geven een doel en een identiteit daarin. De studie toont aan dat we allemaal anders zijn, verschillende metaforen werken goed voor verschillende mensen en op verschillende tijdstippen."

One week ago I posted a 'thumbs up farewell' ...Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels